czy to zadanie jest możliwe do rozwiązania?
Oblicz wartość wyrażenia:
(4u - w)*(u - 4w), jeżeli |u|= 2, |w|=3 a kąt(u,w) wynosi 60 stopni
u,w są to wektorki oczywiście
* mnożenie skalarne
chodzi mi o to że obliczając wartość wyrażenia wyjdą nam dwie długości nowych wektorów, ale z racji tego że to będą NOWE wektory to kąt między nimi już nie będzie wynosił 60stopni
wektory - czy jest to możliwe do rozwiązania?
-
- Użytkownik
- Posty: 2727
- Rejestracja: 14 paź 2004, o 16:26
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: podkarpacie
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 945 razy
wektory - czy jest to możliwe do rozwiązania?
Jak najbardziej możliwe. Typowe zadanie.
Trzeba skorzystać z własności iloczynu skalarnego i tyle.
\(\displaystyle{ (4\vec{u}-\vec{w})\circ(u-4\vec{w})=4\vec{u}\circ\vec{u}-16\vec{u}\circ\vec{w}-4\vec{w}\circ\vec{u}+4\vec{w}\circ\vec{w}}\)
Teraz korzystamy z własności:
\(\displaystyle{ \vec{u}\circ\vec{u}=|\vec{u}|^2=2^2=4}\)
\(\displaystyle{ \vec{w}\circ\vec{w}=|\vec{w}|^2=3^2=9}\)
\(\displaystyle{ \vec{u}\circ\vec{w}=|\vec{u}||\vec{w}|\cos\angle(\vec{u},\vec{w})=2\cdot3\cdot\cos60^\circ=3}\)
No i teraz podstawiasz wyżej i masz wynik.
A i przy okazji korzystamy jeszcze z faktu, że \(\displaystyle{ \vec{u}\circ\vec{w}=\vec{w}\circ\vec{u}}\).
PS. Zacznij używać \(\displaystyle{ \LaTeX}\)-a
Trzeba skorzystać z własności iloczynu skalarnego i tyle.
\(\displaystyle{ (4\vec{u}-\vec{w})\circ(u-4\vec{w})=4\vec{u}\circ\vec{u}-16\vec{u}\circ\vec{w}-4\vec{w}\circ\vec{u}+4\vec{w}\circ\vec{w}}\)
Teraz korzystamy z własności:
\(\displaystyle{ \vec{u}\circ\vec{u}=|\vec{u}|^2=2^2=4}\)
\(\displaystyle{ \vec{w}\circ\vec{w}=|\vec{w}|^2=3^2=9}\)
\(\displaystyle{ \vec{u}\circ\vec{w}=|\vec{u}||\vec{w}|\cos\angle(\vec{u},\vec{w})=2\cdot3\cdot\cos60^\circ=3}\)
No i teraz podstawiasz wyżej i masz wynik.
A i przy okazji korzystamy jeszcze z faktu, że \(\displaystyle{ \vec{u}\circ\vec{w}=\vec{w}\circ\vec{u}}\).
PS. Zacznij używać \(\displaystyle{ \LaTeX}\)-a
-
- Użytkownik
- Posty: 20
- Rejestracja: 1 lis 2013, o 23:31
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: polska
- Podziękował: 12 razy
wektory - czy jest to możliwe do rozwiązania?
ogromne dzięki. rozwiązanie proste ale jeśli się nie robiło podobnych zadań to trudno wydedukować odpowiedź. pozdrawiam i jeszcze raz dzięki