Macierz - układ równań

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
Adigator
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1
Rejestracja: 14 lis 2013, o 21:30
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Oświęcim

Macierz - układ równań

Post autor: Adigator »

Witam!
Proszę Was o pomoc z następującym zadaniem:

Dla jakiego a \(\displaystyle{ \in F_{11}}\) układ równań \(\displaystyle{ \begin{cases}3x+2y+5z=9\\ x+3y+2z=1\\ 9x+5y+7z=a \end{cases}}\) ma rozwiązanie w ciele \(\displaystyle{ \in F_{11}}\) ?

Z góry dziękuję za pomoc, proszę o szybką odpowiedź!
Pozdrawiam.
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 9833
Rejestracja: 18 gru 2007, o 03:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 90 razy
Pomógł: 2632 razy

Macierz - układ równań

Post autor: »

Wskazówka: dodaj do trzeciego równania dwa razy drugie, to łatwo otrzymasz warunek konieczny - nietrudno też sprawdzić, że jest to warunek wystarczający.

Q.
ODPOWIEDZ