Układ równań, jak zinterpretować ilość rozwiązań

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
matinf
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1922
Rejestracja: 26 mar 2012, o 18:52
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 695 razy
Pomógł: 4 razy

Układ równań, jak zinterpretować ilość rozwiązań

Post autor: matinf »

\(\displaystyle{ \begin{bmatrix}
5 & 2 & 1 & | a\\
7 & 1 & 0 & |b\\
2 & 4 & 3 & |c
\end{bmatrix}
\\

\left\{\begin{matrix}
5y_1 +& 2y_2 +& y_3 & = a\\
7y_1 & + y_2 & 0y_3 & = b \\
2y_1 & +4y_2& +3y_3 & = c
\end{matrix}\right.}\)


Witam,
Jak widać mam macierz uzupełnioną w oparciu o układ równań (chcę pokazać, że dane wektory rozpinają przestrzeń. Jestem na tym etapie - nie wiem jak mam to dokończyć. Moim celem jest pokazanie, że istniej choćby jedno rozwiązanie tego ukladu (obojętnie jakie).
Jeśli to pokażę, to istotnie wektory rozpinają przestrzeń.

Ale jak mam to dokończyć ? Ani nie idzie tego zeschodkować, ani wyciągnąć jakiegoś wniosku.
nowheredense_man
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 169
Rejestracja: 27 wrz 2010, o 11:45
Płeć: Mężczyzna
Pomógł: 26 razy

Układ równań, jak zinterpretować ilość rozwiązań

Post autor: nowheredense_man »

można ,,zeschodkować'; przecież macierz współczynników przy niewiadomych nie zależy od parametrów \(\displaystyle{ a,b,c}\)
ODPOWIEDZ