Podprzestrzenie przestrzeni.

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
1608
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 245
Rejestracja: 9 wrz 2010, o 21:36
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Krakow
Podziękował: 133 razy
Pomógł: 1 raz

Podprzestrzenie przestrzeni.

Post autor: 1608 »

Sprawdź, które z następujących zbiorów są podprzestrzeniami przestrzeni \(\displaystyle{ \RR^{3}}\)
a) \(\displaystyle{ A=\left\{(x,y,z):x+y+z=a, a \in \RR \right\}}\)
Tutaj widzę że będzie należała ta podprzestrzeń.Bo jakiekolwiek nie wezmę sobie x y z i wymnożę przez jakikolwiek skalar to zawsze suma będzie mogła być równa jakiemuś \(\displaystyle{ a\in\RR}\). Dobrze?
b) \(\displaystyle{ B=\left\{(x,y,1):x,y \in \RR \right\}}\)
Nie za bardzo wiem jak do tego podejść. Nie za bardzo rozumiem sposobu w jaki się to udowadnia.
c) \(\displaystyle{ C=\left\{(x,y,z):x \ge 0 \right\}}\)
Tutaj na pewno nie należy bo biorąc kontrprzykład \(\displaystyle{ \left( \frac{1}{2}, \frac{1}{2}, \frac{1}{2} \right)}\) i wymnażając przez skalar \(\displaystyle{ \alpha =-1}\) nie będzie spełniał warunków?
d)\(\displaystyle{ F=\left\{(x,y,z):3x+2y-8z=0 \right\}}\)
Nie wiem jak do tego podejść. Bardzo proszę o pomoc i wskazówki jak do takich zadań podchodzić.
bartek118
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5974
Rejestracja: 28 lut 2010, o 19:45
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Toruń
Podziękował: 15 razy
Pomógł: 1251 razy

Podprzestrzenie przestrzeni.

Post autor: bartek118 »

b) \(\displaystyle{ 0 \notin B}\)

d) Sprawdź, że kombinacja liniowa punktów z \(\displaystyle{ F}\) leży w \(\displaystyle{ F}\).
Kartezjusz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7330
Rejestracja: 14 lut 2008, o 08:31
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Z Bielskia-Białej
Podziękował: 6 razy
Pomógł: 961 razy

Podprzestrzenie przestrzeni.

Post autor: Kartezjusz »

a) Zależy od wartości\(\displaystyle{ a}\)
b,d) Patrz Bartek118
c)Tak
d)
ODPOWIEDZ