macierze, udowodnij że

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
roki342
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5
Rejestracja: 13 lis 2013, o 17:08
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: łódź

macierze, udowodnij że

Post autor: roki342 »

Mam takie zadanie:
a) \(\displaystyle{ B=A+A ^{T}}\) , udowodnić, że \(\displaystyle{ B=B ^{T}}\)
b)\(\displaystyle{ B=A-A ^{T}}\) , udowodnić że \(\displaystyle{ B=-B ^{T}}\)
c) \(\displaystyle{ B=AA ^{T}}\) , udowodnić że \(\displaystyle{ B=B ^{T}}\)
Ostatnio zmieniony 13 lis 2013, o 17:54 przez , łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Całe wyrażenia matematyczne umieszczaj w tagach [latex] [/latex].
Awatar użytkownika
yorgin
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 12762
Rejestracja: 14 paź 2006, o 12:09
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 17 razy
Pomógł: 3440 razy

macierze, udowodnij że

Post autor: yorgin »

Skorzystaj bezpośrednio z definicji transpozycji (liniowość) oraz jej kontrawariantności, tzn \(\displaystyle{ (XY)^T=Y^TX^T}\)
dominikasty
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1
Rejestracja: 22 lis 2013, o 20:54
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: cze-wa

macierze, udowodnij że

Post autor: dominikasty »

Witam. Czy ktoś może rozwiązać pierwszy przykład? Męczę się i męczę...
Awatar użytkownika
yorgin
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 12762
Rejestracja: 14 paź 2006, o 12:09
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 17 razy
Pomógł: 3440 razy

macierze, udowodnij że

Post autor: yorgin »

Policz \(\displaystyle{ B^T}\). Przecież to jest tak proste, że aż w oczy razi. Wszystkie wskazówki podałem wyżej.
ODPOWIEDZ