Sprawdzanie czy zbiór jest podprzestrzenią
-
- Użytkownik
- Posty: 1922
- Rejestracja: 26 mar 2012, o 18:52
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 695 razy
- Pomógł: 4 razy
Sprawdzanie czy zbiór jest podprzestrzenią
Witam,
sprawdzić, czy \(\displaystyle{ W= \left\{f \in C_{(0,1)} : f(0) = f(1) \right\}}\)jest podprzestrzenią przestrzeni wektorowej
\(\displaystyle{ C_{(0,1)}}\)fcji ciągłych określonych na przedziale \(\displaystyle{ (0,1)}\) i i o wartościach rzeczywistych.
Wiem, że trzeba sprawdzić dwa warunki, tzn:
dla każdych dwóch wektorów z \(\displaystyle{ W}\) musi zachodzić\(\displaystyle{ w_1 + w_2 \in W}\)
dla każdego wektora z \(\displaystyle{ W}\)i skalara \(\displaystyle{ a}\) z \(\displaystyle{ K}\) (całego) musi zachodzić: \(\displaystyle{ aw \in W}\)
Ale jak się do tego zabrać ?
Jak w ogóle interpretować ten zbiór - są jakieś \(\displaystyle{ f(0) = f(1)}\)
sprawdzić, czy \(\displaystyle{ W= \left\{f \in C_{(0,1)} : f(0) = f(1) \right\}}\)jest podprzestrzenią przestrzeni wektorowej
\(\displaystyle{ C_{(0,1)}}\)fcji ciągłych określonych na przedziale \(\displaystyle{ (0,1)}\) i i o wartościach rzeczywistych.
Wiem, że trzeba sprawdzić dwa warunki, tzn:
dla każdych dwóch wektorów z \(\displaystyle{ W}\) musi zachodzić\(\displaystyle{ w_1 + w_2 \in W}\)
dla każdego wektora z \(\displaystyle{ W}\)i skalara \(\displaystyle{ a}\) z \(\displaystyle{ K}\) (całego) musi zachodzić: \(\displaystyle{ aw \in W}\)
Ale jak się do tego zabrać ?
Jak w ogóle interpretować ten zbiór - są jakieś \(\displaystyle{ f(0) = f(1)}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 7330
- Rejestracja: 14 lut 2008, o 08:31
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Z Bielskia-Białej
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 961 razy
Sprawdzanie czy zbiór jest podprzestrzenią
Powinien być przedział obustronnie domknięty \(\displaystyle{ [0,1]}\). Wówczas możemy mówić o \(\displaystyle{ f(0) ; f(1)}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 7330
- Rejestracja: 14 lut 2008, o 08:31
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Z Bielskia-Białej
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 961 razy
Sprawdzanie czy zbiór jest podprzestrzenią
Świetnie. Pomyśl jakie znasz funkcje takie,że na końcach przedziałów są równe wartości. Powiedz po polsku czym jest zbiór \(\displaystyle{ W}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 1922
- Rejestracja: 26 mar 2012, o 18:52
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 695 razy
- Pomógł: 4 razy
Sprawdzanie czy zbiór jest podprzestrzenią
Są to wszysktie funkcje z R do R, takie że \(\displaystyle{ f(0) = f(1)}\) oraz są określone tylko na przediale \(\displaystyle{ [0;1]}\)
Nie wiem jak mam ruzyć
Nie wiem jak mam ruzyć
-
- Użytkownik
- Posty: 7330
- Rejestracja: 14 lut 2008, o 08:31
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Z Bielskia-Białej
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 961 razy
Sprawdzanie czy zbiór jest podprzestrzenią
Co masz do pokazania ? Zaspisz własności podprzestrzeni do tego zadania?
-
- Użytkownik
- Posty: 7330
- Rejestracja: 14 lut 2008, o 08:31
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Z Bielskia-Białej
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 961 razy
Sprawdzanie czy zbiór jest podprzestrzenią
Najpierw zapisz własności podprzestrzeni w języku tego zbioru.
-
- Użytkownik
- Posty: 1922
- Rejestracja: 26 mar 2012, o 18:52
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 695 razy
- Pomógł: 4 razy
Sprawdzanie czy zbiór jest podprzestrzenią
Co masz dokładnie na myśli ?
Jakie własności podprzestrzeni ?
Tzn te, który muszą być spełnione, żeby podzbiór wektorów przestrzeni V nazwać podprzestrzenią V ?
Jeśli tak to:
Wektorami są funkcje- ale nie wiem co to dokładnie za funkcje.
Czyli nie wiem jak zapisac te dwa warunki
1) Suma dwóch wektorów z podzbioru należy do tego podzbiorów
2) iloczyn wektora z tego podzbioru przez skalar należy do tego podzbioru.
Jakie własności podprzestrzeni ?
Tzn te, który muszą być spełnione, żeby podzbiór wektorów przestrzeni V nazwać podprzestrzenią V ?
Jeśli tak to:
Wektorami są funkcje- ale nie wiem co to dokładnie za funkcje.
Czyli nie wiem jak zapisac te dwa warunki
1) Suma dwóch wektorów z podzbioru należy do tego podzbiorów
2) iloczyn wektora z tego podzbioru przez skalar należy do tego podzbioru.
-
- Użytkownik
- Posty: 7330
- Rejestracja: 14 lut 2008, o 08:31
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Z Bielskia-Białej
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 961 razy
Sprawdzanie czy zbiór jest podprzestrzenią
Zapisz sumę dwóch funkcji i iloczyn przez skalar, popatrz na własność zbioru. Nie potrzebujesz dokładnych funkcji,ale wiesz ,że mają pewną własność.
-
- Użytkownik
- Posty: 1922
- Rejestracja: 26 mar 2012, o 18:52
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 695 razy
- Pomógł: 4 razy
Sprawdzanie czy zbiór jest podprzestrzenią
ok, i tutaj pojawia się mój problem.
nie wiem jak mam wybrać taką funkcję - jasne, że własność nakazuje \(\displaystyle{ f(0)}\) i \(\displaystyle{ f(1)}\)
Ale może\(\displaystyle{ f(0,001)}\), bo dlaczego mam być tendencyjny?
nie wiem jak mam wybrać taką funkcję - jasne, że własność nakazuje \(\displaystyle{ f(0)}\) i \(\displaystyle{ f(1)}\)
Ale może\(\displaystyle{ f(0,001)}\), bo dlaczego mam być tendencyjny?
- yorgin
- Użytkownik
- Posty: 12762
- Rejestracja: 14 paź 2006, o 12:09
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 17 razy
- Pomógł: 3440 razy
Sprawdzanie czy zbiór jest podprzestrzenią
Nie wybierasz konkretnej funkcji. Bierze dwie funkcje \(\displaystyle{ f, g\in W}\) i pokazujesz, że \(\displaystyle{ f+g\in W}\) oraz \(\displaystyle{ \alpha f\in W}\). Przy czym dowód zajmuje jakieś cztery linijki odręcznego pisma i korzysta wyłącznie z postaci \(\displaystyle{ W}\).matinf pisze: nie wiem jak mam wybrać taką funkcję - jasne, że własność nakazuje \(\displaystyle{ f(0)}\) i \(\displaystyle{ f(1)}\)
A możesz po polsku napisać, o co chodzi?matinf pisze: Ale może\(\displaystyle{ f(0,001)}\), bo dlaczego mam być tendencyjny?
- yorgin
- Użytkownik
- Posty: 12762
- Rejestracja: 14 paź 2006, o 12:09
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 17 razy
- Pomógł: 3440 razy
Sprawdzanie czy zbiór jest podprzestrzenią
Ty nie masz rozpisywać \(\displaystyle{ f+g}\), tylko masz sprawdzić, czy \(\displaystyle{ f+g}\) spełnia definicję zbioru \(\displaystyle{ W}\). W oparciu o wiedzę, że \(\displaystyle{ f, g\in W}\).