Błąd względny, norma residuum

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
zdzicho0
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 157
Rejestracja: 15 paź 2011, o 22:45
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: ...
Podziękował: 9 razy

Błąd względny, norma residuum

Post autor: zdzicho0 »

Mam dla macierzy obliczyć błąd względny i normę residuum. Co to tak naprawdę jest, wiem jak poobliczać, wydaje mi się, że potrafię własnymi słowami wytłumaczyć, ale wolałbym usłyszeć od kogoś co to dokładnie jest.

Norme obliczam z : \(\displaystyle{ \frac{\left| \left| x - x_{obliczone} \right| \right| }{\left| \left| x\right| \right| }}\), a błąd względny: \(\displaystyle{ r=b-A x_{obliczone}}\)
miodzio1988

Błąd względny, norma residuum

Post autor: miodzio1988 »

Ale o co chodzi? Czego dokładnie nie wiesz?
zdzicho0
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 157
Rejestracja: 15 paź 2011, o 22:45
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: ...
Podziękował: 9 razy

Błąd względny, norma residuum

Post autor: zdzicho0 »

Czym tak naprawde jest i co nam daje obliczenie tych dwoch rzeczy
miodzio1988

Błąd względny, norma residuum

Post autor: miodzio1988 »

Błąd względny to błąd względny.

A norma to norma.

Tak jak się powszechnie używa tych pojęć takie zastosowanie mają tutaj.
ODPOWIEDZ