Działanie macierzowe. Obliczyć A(B-C)A, gdy:

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
Bieniek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6
Rejestracja: 11 lis 2013, o 18:12
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Elbląg
Podziękował: 1 raz

Działanie macierzowe. Obliczyć A(B-C)A, gdy:

Post autor: Bieniek »

Tak jak w temacie muszę obliczyć \(\displaystyle{ A \left( B-C \right) A}\), gdy:
\(\displaystyle{ A= \begin{bmatrix} 1&2\\3&-4\end{bmatrix}}\)

\(\displaystyle{ B= \begin{bmatrix} 3&-1\\2&2\end{bmatrix}}\)

\(\displaystyle{ C= \begin{bmatrix} -1&5\\5&1\end{bmatrix}}\)

\(\displaystyle{ A \left( B-C \right) A= \begin{bmatrix} 1&2\\3&-4\end{bmatrix} \left( \begin{bmatrix} 3&-1\\2&2\end{bmatrix} - \begin{bmatrix} -1&5\\5&1\end{bmatrix} \right) \begin{bmatrix} 1&2\\3&-4\end{bmatrix} =\\
\\
= \begin{bmatrix} 1&2\\3&-4\end{bmatrix} \begin{bmatrix} 4&-6\\-3&1\end{bmatrix} \begin{bmatrix} 1&2\\3&-4\end{bmatrix} =\\
\\
= \begin{bmatrix} -2&-4\\24&-22\end{bmatrix} \begin{bmatrix} 1&2\\3&-4\end{bmatrix} =\\
\\
= \begin{bmatrix} -14&12\\-42&136\end{bmatrix}}\)

Do takiego wyniku doszedłem

Wynik podany przez Wolfram to \(\displaystyle{ \begin{bmatrix} 4&-24\\-27&16\end{bmatrix}}\)

Moje pytanie:
Gdzie popełniłem błąd?
Ostatnio zmieniony 11 lis 2013, o 19:13 przez yorgin, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
miodzio1988

Działanie macierzowe. Obliczyć A(B-C)A, gdy:

Post autor: miodzio1988 »

Twoje obliczenia są ok
Awatar użytkownika
oldj
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 133
Rejestracja: 5 wrz 2012, o 14:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 37 razy

Działanie macierzowe. Obliczyć A(B-C)A, gdy:

Post autor: oldj »

Twój wynik jest dobry. Zauważ, że wynik podany przez Wolphram to mnożenie po współrzędnych na tych samych pozycjach. Podejrzewam, że użyłeś '*' jako mnożenia. Mnożenie macierzy to '.'
Bieniek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6
Rejestracja: 11 lis 2013, o 18:12
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Elbląg
Podziękował: 1 raz

Działanie macierzowe. Obliczyć A(B-C)A, gdy:

Post autor: Bieniek »

I wszystko jasne Dziękuję bardzo za pomoc.
ODPOWIEDZ