Iloczyn skalarny i granica.

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
sardom
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 40
Rejestracja: 25 lis 2012, o 10:06
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 1 raz

Iloczyn skalarny i granica.

Post autor: sardom »

Mam dwa zadania i nie wiem jak się do nich zabrać. Poproszę o jakieś wskazówki na początek.

1) Jaka jest największa możliwa długość wektora \(\displaystyle{ A}\), jeśli wiadomo, że \(\displaystyle{ |\langle {1 \choose 1} ,A \rangle| \le 1}\) i \(\displaystyle{ |\langle {1 \choose 2} ,A \rangle | \le 1}\)?

2)Niech \(\displaystyle{ A=\begin{bmatrix} 100& \frac{401}{200} \\50&1\end{bmatrix}}\). Udowodnij, że dla dowolnego\(\displaystyle{ X \in \mathbb{R}^2}\)
\(\displaystyle{ \lim_{n\to\infty} \det\left( A^nX,A ^{n+1} X\right) =0}\)
bartek118
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5974
Rejestracja: 28 lut 2010, o 19:45
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Toruń
Podziękował: 15 razy
Pomógł: 1251 razy

Iloczyn skalarny i granica.

Post autor: bartek118 »

Co to jest wyznacznik z pary.... nawet nie macierzy, tylko wektorów??
Awatar użytkownika
Martingale
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 76
Rejestracja: 9 lip 2013, o 10:49
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Stuttgart
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 10 razy

Iloczyn skalarny i granica.

Post autor: Martingale »

Wyznacznik z macierzy powstałej przez sklejenie tych wektorów (traktujemy je jako kolumnowe).
sardom
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 40
Rejestracja: 25 lis 2012, o 10:06
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 1 raz

Iloczyn skalarny i granica.

Post autor: sardom »

Za nic nie mogę rozgryźć tych zadań, jakby się jeszcze ktoś wypowiedział było by miło
bartek118
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5974
Rejestracja: 28 lut 2010, o 19:45
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Toruń
Podziękował: 15 razy
Pomógł: 1251 razy

Iloczyn skalarny i granica.

Post autor: bartek118 »

Proponowałbym sprowadzić macierz do postaci Jordana - wtedy się łatwiej potęguje.
Kartezjusz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7330
Rejestracja: 14 lut 2008, o 08:31
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Z Bielskia-Białej
Podziękował: 6 razy
Pomógł: 961 razy

Iloczyn skalarny i granica.

Post autor: Kartezjusz »

1) Oznacz \(\displaystyle{ A=(a,b)}\). jaką długość ma ten wektor? Jaki warunek wynika z warunków podanych w zadaniu?
ODPOWIEDZ