Wartości własne macierzy

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
jbeb
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 276
Rejestracja: 21 lis 2011, o 10:44
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 50 razy

Wartości własne macierzy

Post autor: jbeb »

Mam taką macierz
\(\displaystyle{ \left[\begin{array}{cccc}1&1&1&1\\1&1&-1&-1\\1&-1&1&-1\\1&-1&-1&1\end{array}\right]}\)

i mam obliczyć wartości własne macierzy, tylko że jest tu strasznie dużo liczenia, bo będę musiała liczyć 4 razy wyznacznik co jest dość czasochłonne... Dlatego chciałam wyzerować część macierzy... np.
\(\displaystyle{ \left[\begin{array}{cccc}0&2&2&0\\2&0&-2&-1\\2&-2&0&-1\\0&0&0&1\end{array}\right]}\)
i teoretycznie wyznaczniki tych dwóch macierzy wychodzą takie same, ale jak zaczynam liczyć wartości własne (czyli korzystam z równania \(\displaystyle{ A - \times I}\) to równanie charakterystyczne wychodzi inne, a co dopiero wartości...

Stad moje pytanie:
Czy w ogóle przy liczeniu wartości można stosować takie operacje i np. dla ułatwienia wyzerować wiersz macierzy??
miodzio1988

Wartości własne macierzy

Post autor: miodzio1988 »

Nie można. Od razu z podstawowej wersji macierzy licz
jbeb
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 276
Rejestracja: 21 lis 2011, o 10:44
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 50 razy

Wartości własne macierzy

Post autor: jbeb »

To dużo liczenia... jest jakiś "trik" na to żeby było szybciej??
miodzio1988

Wartości własne macierzy

Post autor: miodzio1988 »

Nie. Takie zadania trzeba przeliczyć i tyle
ODPOWIEDZ