Witam! Robiliśmy takie oto zadanie wynik wyszedł na zajęciach -289, w domu jednak przygotowując się do sprawdzianu powtórzyłem sobie te zadania co były i wynik wychodzi mi 39. Niestety nie jest to zadanie z żadnej książki, więc nie mogę w żaden sposób potwierdzić, która odpowiedź jest poprawna.
\(\displaystyle{ \left[\begin{array}{cccc}3&-2&0&5\\-2&1&-2&2\\0&-2&5&0\\5&0&3&4\end{array}\right]}\)
Pozdrawiam.
Obliczenie wyznacznika macierzy
Obliczenie wyznacznika macierzy
No to sobie wejdź na Wolfram Alpha bądź ściągnij i zainstaluj darmową Maximę:
- Mariusz M
- Użytkownik
- Posty: 6909
- Rejestracja: 25 wrz 2007, o 01:03
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: 53°02'N 18°35'E
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 1246 razy
Obliczenie wyznacznika macierzy
Na zajęciach dobrze wam wyszło
Rozwiń sobie względem trzeciego wiersza
Dostaniesz wtedy
\(\displaystyle{ 2\det{\begin{bmatrix}3&0&5\\-2&-2&2\\5&3&4\end{bmatrix}}+5\det{\begin{bmatrix}3&-2&5\\-2&1&2\\5&0&4\end{bmatrix}}}\)
Teraz możesz ze schematu Sarrusa skorzystac
(Dopisujesz dwa wiersze bądź dwie kolumny i liczysz podobnie jak dla wyznacznika drugiego stopnia)
Rozwiń sobie względem trzeciego wiersza
Dostaniesz wtedy
\(\displaystyle{ 2\det{\begin{bmatrix}3&0&5\\-2&-2&2\\5&3&4\end{bmatrix}}+5\det{\begin{bmatrix}3&-2&5\\-2&1&2\\5&0&4\end{bmatrix}}}\)
Teraz możesz ze schematu Sarrusa skorzystac
(Dopisujesz dwa wiersze bądź dwie kolumny i liczysz podobnie jak dla wyznacznika drugiego stopnia)
-
- Użytkownik
- Posty: 375
- Rejestracja: 15 wrz 2011, o 20:05
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 122 razy
Obliczenie wyznacznika macierzy
Tak na marginesie - czy jest jakaś metoda na w miarę szybkie sprawdzenie wyznacznia? Oczywiście chodzi o ręczne sprawdzenie.
- Mariusz M
- Użytkownik
- Posty: 6909
- Rejestracja: 25 wrz 2007, o 01:03
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: 53°02'N 18°35'E
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 1246 razy
Obliczenie wyznacznika macierzy
Dośc szybka jest eliminacja bądź jakieś rozkłady macierzy \(\displaystyle{ O\left( n^3\right)}\)
Rozwinięcie Laplace czy sumowanie iloczynów po wszystkich permutacjach
to jedne z najwolniejszych metod \(\displaystyle{ O\left( \Gamma\left(n+1\right) \right)}\)
Rozwinięcie Laplace czy sumowanie iloczynów po wszystkich permutacjach
to jedne z najwolniejszych metod \(\displaystyle{ O\left( \Gamma\left(n+1\right) \right)}\)