oblicz wyznacznik macierzy

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
davidd
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 375
Rejestracja: 15 wrz 2011, o 20:05
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 122 razy

oblicz wyznacznik macierzy

Post autor: davidd »

\(\displaystyle{ \left[\begin{array}{ccc}4&0&3\\-2&1&-6\\1&-5&2\end{array}\right]}\) ~ \(\displaystyle{ \left[\begin{array}{ccc}4&0&3\\0&-9&-2\\1&-5&2\end{array}\right]}\) ~ \(\displaystyle{ \left[\begin{array}{ccc}4&0&3\\0&-14&0\\1&-5&2\end{array}\right]}\)

\(\displaystyle{ det A = -14 \cdot (-1) ^{2+2} \cdot \left[\begin{array}{ccc}4&3\\1&2\end{array}\right]}\)

Wychodzi mi \(\displaystyle{ -70}\), a poprawna odpowiedź to \(\displaystyle{ -85}\). Co robię źle?
Gouranga
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1592
Rejestracja: 16 maja 2013, o 17:56
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Trójmiasto
Podziękował: 11 razy
Pomógł: 246 razy

oblicz wyznacznik macierzy

Post autor: Gouranga »

nie wiem co robisz w drugim przekształceniu ale coś złego-- 10 lis 2013, o 03:57 --po tym jak robisz \(\displaystyle{ w_2 + 2w_3}\) zrób \(\displaystyle{ w_1 - 4w_3}\)
ODPOWIEDZ