Oblicz:
a) \(\displaystyle{ (x^{6}-\frac{3}{x^4}+\sqrt[5]{x^2})}\)
b) \(\displaystyle{ (\frac{x^2+3x}{4x+2})}\)
c) \(\displaystyle{ \int({4x^5}-\frac{6}{x^7}+\sin{x}
+e^x)dx}\)
działania - równania
-
- Użytkownik
- Posty: 188
- Rejestracja: 22 wrz 2005, o 19:02
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 15 razy
- Pomógł: 18 razy
działania - równania
c)\(\displaystyle{ \int{4x^{5}}dx-\int{\frac{6}{x^{7}}}dx+\int{sinx}dx+\int{e^{x}}=\frac{4}{6}x^{6}-(-\frac{6}{6*x^{6}}) -cosx +e^{x}+C=\frac{4x^{12}+6}{6x^{6}}-cosx+e^{x}+C}\)
b)\(\displaystyle{ \frac{x(x+3)}{2(x+2)}=\frac{x}{2}(\frac{x+2}{x+2}+\frac{1}{x+2})=\frac{x}{2}(1+\frac{1}{x+2})}\)
nie wiem czy taka postać wystarczy, ale mam nadzieje że pomoże
b)\(\displaystyle{ \frac{x(x+3)}{2(x+2)}=\frac{x}{2}(\frac{x+2}{x+2}+\frac{1}{x+2})=\frac{x}{2}(1+\frac{1}{x+2})}\)
nie wiem czy taka postać wystarczy, ale mam nadzieje że pomoże