Podprzestrzeń ciągów arytmetycznych

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
Mruczek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1114
Rejestracja: 26 paź 2008, o 19:43
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 23 razy
Pomógł: 157 razy

Podprzestrzeń ciągów arytmetycznych

Post autor: Mruczek »

Zbiór wszystkich ciągów arytmetycznych o wyrazach rzeczywistych tworzy podprzestrzeń liniową. Określ jej wymiar i podaj bazę.

Wymiarem będzie 2.
nowheredense_man
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 169
Rejestracja: 27 wrz 2010, o 11:45
Płeć: Mężczyzna
Pomógł: 26 razy

Podprzestrzeń ciągów arytmetycznych

Post autor: nowheredense_man »

rozważmy dwa ciągi arytmetyczne o wyrazach ogólnych:
\(\displaystyle{ a_n=1}\) i \(\displaystyle{ b_n=n-1}\)
Dla dowolnego ciągu arytmetycznego o wyrazie \(\displaystyle{ x_n=x_1+(n-1)r}\) mamy:
\(\displaystyle{ x_n=x_1\cdot a_n+rb_n}\), czyli dowolny ciąg \(\displaystyle{ (x_n)}\) jest kombinacją liniową ciągów \(\displaystyle{ (a_n)}\) i \(\displaystyle{ (b_n)}\), trzeba pokazać teraz, że ten układ jest liniowo niezależny
ODPOWIEDZ