Mam trzy dowody do rozwiązania, proszę o wskazówki, może pomogą mi samemu je dalej rozwiązać.
\(\displaystyle{ 1)}\) Niech \(\displaystyle{ A}\) i \(\displaystyle{ B}\) będą macierzami kwadratowymi. Udowodnić, że jeśli \(\displaystyle{ AB=BA}\) to spełniony jest wzór:
\(\displaystyle{ (A+B)^n=\sum_{i=1}^{n} {n \choose i} A^iB^{n-1}}\)
\(\displaystyle{ 2)}\) Wyznaczyć macierz \(\displaystyle{ A \in M_2 (\mathbb{R})}\) taką, że \(\displaystyle{ A^{100} = I}\) i \(\displaystyle{ A^k \neq I}\) dla \(\displaystyle{ 0<k<100}\).
3)Udowodnić, że każda macierz odwracalna posiada dokładnie jedną macierz odwrotną.
Macierze - dowody
- yorgin
- Użytkownik
- Posty: 12762
- Rejestracja: 14 paź 2006, o 12:09
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 17 razy
- Pomógł: 3440 razy
Macierze - dowody
1) Indukcja względem \(\displaystyle{ n}\). Całe rozumowanie wygląda tak samo jak dowód dwumianu Newtona dla liczb.
2) Znajdź macierz obrotu o kąt \(\displaystyle{ \frac{2\pi}{100}}\).
3) Nie wprost. Niech \(\displaystyle{ A}\) posiada dwie macierze odwrotne \(\displaystyle{ B, C}\). Wtedy \(\displaystyle{ B=B(AC)=\ldots}\)
2) Znajdź macierz obrotu o kąt \(\displaystyle{ \frac{2\pi}{100}}\).
3) Nie wprost. Niech \(\displaystyle{ A}\) posiada dwie macierze odwrotne \(\displaystyle{ B, C}\). Wtedy \(\displaystyle{ B=B(AC)=\ldots}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 1017
- Rejestracja: 21 mar 2009, o 11:11
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 167 razy
- Pomógł: 152 razy
Macierze - dowody
Dziękuję za pomoc. Tylko z drugim nie wiem, bo nie znam pojęcia macierzy obrotu i nie bardzo wiem, jak to odnieść, do tego zadania.
No i mam jeszcze takie zadanie:
Niech macierz \(\displaystyle{ A}\) będzie macierzą kwadratową, taką że \(\displaystyle{ A^0=\mathbb{O}}\). Udowodnić, że macierze \(\displaystyle{ A+E}\) oraz \(\displaystyle{ A-E}\) są odwracalne.
Jedyny pomysł, to wymnożyć obie macierze przez siebie i wtedy mi wyszło \(\displaystyle{ -E}\), które jest odwracalne. Ale nie wiem, czy istnieje twierdzenie mówiące, że iloczyn 2 macierzy odwracalnych też jest macierzą odwracalną.
No i mam jeszcze takie zadanie:
Niech macierz \(\displaystyle{ A}\) będzie macierzą kwadratową, taką że \(\displaystyle{ A^0=\mathbb{O}}\). Udowodnić, że macierze \(\displaystyle{ A+E}\) oraz \(\displaystyle{ A-E}\) są odwracalne.
Jedyny pomysł, to wymnożyć obie macierze przez siebie i wtedy mi wyszło \(\displaystyle{ -E}\), które jest odwracalne. Ale nie wiem, czy istnieje twierdzenie mówiące, że iloczyn 2 macierzy odwracalnych też jest macierzą odwracalną.
- AiDi
- Moderator
- Posty: 3843
- Rejestracja: 25 maja 2009, o 22:58
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 45 razy
- Pomógł: 702 razy
Macierze - dowody
Poszukaj na Wikipedii, żeby dostać dokładną postać tej macierzy. Macierz obrotu to, jak nazwa wskazuje, macierz transformacji liniowej będącej obrotem wektorów na płaszczyźnie o pewien kąt. Mnożenie macierzy odpowiada składaniu odwzorowania - jak złożymy dwa obroty o jakieś dwa kąty, to otrzymamy jeden obrót o sumę tych kątów. Jak złożymy 100 razy obrót o kąt \(\displaystyle{ 2\pi/100}\) to otrzymamy obrót o \(\displaystyle{ 2\pi}\), czyli transformację identycznościową. Czyli setna potęga macierzy obrotu o ten kąt da nam macierz jednostkową.jezarek pisze:Dziękuję za pomoc. Tylko z drugim nie wiem, bo nie znam pojęcia macierzy obrotu i nie bardzo wiem, jak to odnieść, do tego zadania.
Konkretniej to poszukaj info o grupie \(\displaystyle{ SO(2)}\), jak inaczej nie znajdziesz.
-
- Użytkownik
- Posty: 1017
- Rejestracja: 21 mar 2009, o 11:11
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 167 razy
- Pomógł: 152 razy
Macierze - dowody
O to chodzi?
No, ale czy dobrze rozumiem, dla macierzy \(\displaystyle{ 2x2}\) mogę sobie mnożenie macierzy zastąpić obrotem? Bo nie bardzo rozumiem istotę tego pojęcia.
No a w tym przypadku to ma być macierz jak w podanym linku i kąt podstawić \(\displaystyle{ \frac{2\pi}{100}}\)?
No, ale czy dobrze rozumiem, dla macierzy \(\displaystyle{ 2x2}\) mogę sobie mnożenie macierzy zastąpić obrotem? Bo nie bardzo rozumiem istotę tego pojęcia.
No a w tym przypadku to ma być macierz jak w podanym linku i kąt podstawić \(\displaystyle{ \frac{2\pi}{100}}\)?
- AiDi
- Moderator
- Posty: 3843
- Rejestracja: 25 maja 2009, o 22:58
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 45 razy
- Pomógł: 702 razy
Macierze - dowody
Tak, w ten sposób podstawić kąt.
Obrót na płaszczyźnie jest transformacją liniową, i jak pewnie wiesz, transformacjom liniowym odpowiadają macierze (po wybraniu bazy w przestrzeni liniowej). Zatem obrotowi o pewien kąt odpowiada macierz jak tam na Wikipedii namalowano Oznaczmy ją \(\displaystyle{ R(\varphi)}\). Składając dwa obroty o pewne kąty otrzymamy jeden obrót o kąt będący sumą tamtych kątów. Zatem \(\displaystyle{ R(\varphi)R(\psi)=R(\varphi+\psi)}\). No, zatem mamy w szczególności coś takiego: \(\displaystyle{ R^2(\varphi)=R(\varphi)R(\varphi)=R(\varphi+\varphi)=R(2\varphi)}\). To samo dla dowolnej potęgi.
Obrót na płaszczyźnie jest transformacją liniową, i jak pewnie wiesz, transformacjom liniowym odpowiadają macierze (po wybraniu bazy w przestrzeni liniowej). Zatem obrotowi o pewien kąt odpowiada macierz jak tam na Wikipedii namalowano Oznaczmy ją \(\displaystyle{ R(\varphi)}\). Składając dwa obroty o pewne kąty otrzymamy jeden obrót o kąt będący sumą tamtych kątów. Zatem \(\displaystyle{ R(\varphi)R(\psi)=R(\varphi+\psi)}\). No, zatem mamy w szczególności coś takiego: \(\displaystyle{ R^2(\varphi)=R(\varphi)R(\varphi)=R(\varphi+\varphi)=R(2\varphi)}\). To samo dla dowolnej potęgi.