układ równań

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
pawel296
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 71
Rejestracja: 13 paź 2013, o 18:31
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: warszawa
Podziękował: 8 razy

układ równań

Post autor: pawel296 »

jak takie coś rozwiązać?

rozwiąż układ równań

\(\displaystyle{ 2x+y+z=2}\)
\(\displaystyle{ x+3y+z=5}\)
\(\displaystyle{ x+y+5z=-7}\)
\(\displaystyle{ 2x+3y-3z=14}\)

liczba równań nie jest taka sama jak liczba niewiadomych więc cramerem chyba sie nie da?
miodzio1988

układ równań

Post autor: miodzio1988 »

Możesz eliminacją Gaussa
pawel296
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 71
Rejestracja: 13 paź 2013, o 18:31
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: warszawa
Podziękował: 8 razy

układ równań

Post autor: pawel296 »

a oprócz eliminacji gaussa? nieraz się nie da tego zrobić tym sposobem.
miodzio1988

układ równań

Post autor: miodzio1988 »

tym sposobem sie zawsze da
Felix_93
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7
Rejestracja: 14 paź 2013, o 18:57
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kielce
Pomógł: 1 raz

układ równań

Post autor: Felix_93 »

Można by też za pomocą macierzy . Niewiadome po lewej , wyrazy wolne po prawej (oddzielone pionową kreską).
Awatar użytkownika
Mariusz M
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6908
Rejestracja: 25 wrz 2007, o 01:03
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: 53°02'N 18°35'E
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 1246 razy

układ równań

Post autor: Mariusz M »

Ostatnie równanie jest kombinacją liniową poprzednich równań i nic nie wnosi do
układu więc można je usunąc
\(\displaystyle{ r_{4}=r_{1}+r_{2}-r_{3}}\)
Dostaniesz układ równań \(\displaystyle{ 3 \times 3}\)
w postaci Cramera
który możesz rozwiązywac swoją ulubioną metodą
np wyznacznikową Cramera , mnożenie przez macierz odwrotną , czy jakiś rozkład macierzy
pawel296
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 71
Rejestracja: 13 paź 2013, o 18:31
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: warszawa
Podziękował: 8 razy

układ równań

Post autor: pawel296 »

a jak mamy większą liczbę niewiadomych jak liczbe równań to co wtedy?
miodzio1988

układ równań

Post autor: miodzio1988 »

Też Gaussem wszystko pójdzie
Awatar użytkownika
Mariusz M
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6908
Rejestracja: 25 wrz 2007, o 01:03
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: 53°02'N 18°35'E
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 1246 razy

układ równań

Post autor: Mariusz M »

Jak chcesz metodą wyznacznikową Cramera to najpierw liczysz rzędy macierzy głównej i rozszerzonej
i sprawdzasz czy są równe
Wybierasz podmacierz kwadratową o stopniu równym rzędom
Nadmiarowe (te poza wybraną macierzą kwadratową) niewiadome przenosisz do kolumny wyrazów wolnych i traktujesz jako parametry
a nadmiarowe równania skreślasz
Jeżeli rzędy nie są równe brak rozwiązań układ sprzeczny
Wybrana macierz kwadratowa nie może byc osobliwa
ODPOWIEDZ