rozwinąć wyznacznik sarrusem
\(\displaystyle{ \left|\begin{array}{ccc}x&y&z\\x ^{2} &y^{2}&z^{2}\\x^{3}&y^{3}&z^{3}\end{array}\right|}\)
\(\displaystyle{ = x \cdot y^{2} \cdot z^{3}+y \cdot z^{2} \cdot x^{3}+z \cdot x^{2} \cdot y^{3}-z \cdot y^{2} \cdot x^{3}-x \cdot z^{2} \cdot y^{3} - y \cdot x^{2} \cdot z^{3}= xy^{2}+yz^{2}x^{3}+zx^{2}y^{3}-zy^{2}x^{3}-xz^{2}y^{3}-yx^{2}z^{3}}\)
dobrze?
wyznacznik macierzy
- rtuszyns
- Użytkownik
- Posty: 2042
- Rejestracja: 29 gru 2006, o 23:24
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Zamość
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 229 razy
wyznacznik macierzy
Coś w ostatnim jest nie tak (zgubione \(\displaystyle{ z^3}\)).
Można wynik zapisać w postaci:
\(\displaystyle{ xyz\left[x\left(y^2-z^2\right)+y\left(z^2-x^2\right)+z\left(x^2-y^2\right)\right]}\)
Można wynik zapisać w postaci:
\(\displaystyle{ xyz\left[x\left(y^2-z^2\right)+y\left(z^2-x^2\right)+z\left(x^2-y^2\right)\right]}\)