Dowód faktu o projekcji

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
johnny1591
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 327
Rejestracja: 6 lis 2009, o 18:39
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 23 razy
Pomógł: 28 razy

Dowód faktu o projekcji

Post autor: johnny1591 »

Witam,

mam problem z poniższym zadaniem.

Przez \(\displaystyle{ P}\) oznaczmy projekcję(rzutowanie) przestrzeni liniowej\(\displaystyle{ X}\) na jej podprzestrzeń\(\displaystyle{ L}\).
Wtedy \(\displaystyle{ I-P}\) też jest projekcją (\(\displaystyle{ I= id_{X})}\).

Chodzi o pokazanie poniższego rozkładu.

\(\displaystyle{ X=L \oplus M}\)

\(\displaystyle{ L=R(P)=N(I-P)}\)
\(\displaystyle{ M=N(P)=R(I-P)}\)

Przez \(\displaystyle{ N(P)}\) rozumie się jądro \(\displaystyle{ P}\).
Przez\(\displaystyle{ R(P)}\) rozumie się obraz \(\displaystyle{ P}\).

Bardzo proszę o pomoc, nie za bardzo wiem jak uzasadnić takowy rozkład.
Ostatnio zmieniony 1 lis 2013, o 21:16 przez bakala12, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Temat umieszczony w złym dziale.
Awatar użytkownika
Spektralny
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3976
Rejestracja: 17 cze 2011, o 21:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Praga, Katowice, Kraków
Podziękował: 9 razy
Pomógł: 929 razy

Dowód faktu o projekcji

Post autor: Spektralny »

\(\displaystyle{ I = P + (I-P)}\) skąd \(\displaystyle{ x = Px + (I-P)x}\). Ponadto, \(\displaystyle{ N(P) = \{x\colon Px=0\}}\). Gdy \(\displaystyle{ x\in R(I-P)}\) to \(\displaystyle{ x=(I-P)x}\) czyli \(\displaystyle{ Px = P(I-P)x=0x=0}\). Stąd \(\displaystyle{ R(I-P)\subseteq N(P)}\). W drugą stronę, jeżeli \(\displaystyle{ x\in N(P)}\), to \(\displaystyle{ (I-P)x = x-Px=x-0=x}\) czyli \(\displaystyle{ x\in R(I-P)}\).
johnny1591
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 327
Rejestracja: 6 lis 2009, o 18:39
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 23 razy
Pomógł: 28 razy

Dowód faktu o projekcji

Post autor: johnny1591 »

Dziękuję bardzo.
Drugą równość rozpatrzyłem podobnie.
ODPOWIEDZ