Przestrzenie liniowe z parametrem

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
Awatar użytkownika
VGkrzysiek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 55
Rejestracja: 25 paź 2012, o 13:27
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kłodzko
Podziękował: 3 razy

Przestrzenie liniowe z parametrem

Post autor: VGkrzysiek »

Mam problem z następującym zadaniem:

Dla jakiej wartości parametru \(\displaystyle{ a \in R}\) zbiór wektorów:

\(\displaystyle{ \left\{ \left( 1,1,1\right), \left( 1,2,3\right), \left( a,1,1\right) \right\}}\)

jest zbiorem wektorów liniowo niezależnych w przestrzeni \(\displaystyle{ R ^{3}}\)
Kartezjusz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7330
Rejestracja: 14 lut 2008, o 08:31
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Z Bielskia-Białej
Podziękował: 6 razy
Pomógł: 961 razy

Przestrzenie liniowe z parametrem

Post autor: Kartezjusz »

Wykorzystaj warunek z niezerowością wyznacznika.
Powinno,że tylko dla \(\displaystyle{ a=1}\) zajdzie zależność, z resztą to logiczne, bo jeślibyśmy środkowy mieli przedstawić jako kombinację liniową dwóch pozostałych wektorów okazałoby się, że druga i trzecia współrzędna musiałyby być identyczne, a nie są, czyli środkowy wektor nie może być zależny od dwóch pozostałych. Czyli tylko skrajne mogą być wzajemnie zależne. Dzieje się tak tylko dla \(\displaystyle{ a=1}\)
ODPOWIEDZ