Dowód - niezależność macierzy.

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
matinf
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1922
Rejestracja: 26 mar 2012, o 18:52
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 695 razy
Pomógł: 4 razy

Dowód - niezależność macierzy.

Post autor: matinf »

Niech
\(\displaystyle{ A\in R^{n,n}}\)
Pokaż, że macierze \(\displaystyle{ A}\) i \(\displaystyle{ A^T}\) są liniowo zależne wtedy i tylko wtedy, gdy \(\displaystyle{ A=A^T}\)
Awatar użytkownika
yorgin
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 12762
Rejestracja: 14 paź 2006, o 12:09
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 17 razy
Pomógł: 3440 razy

Dowód - niezależność macierzy.

Post autor: yorgin »

\(\displaystyle{ (\Longleftarrow)}\) trywialna.

\(\displaystyle{ (\Longrightarrow)}\) Niech \(\displaystyle{ A=nA^T}\). Wtedy...
Mruczek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1114
Rejestracja: 26 paź 2008, o 19:43
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 23 razy
Pomógł: 157 razy

Dowód - niezależność macierzy.

Post autor: Mruczek »

\(\displaystyle{ \Rightarrow )}\)
Robimy dowód nie wprost. Dlaczego możemy założyć, że \(\displaystyle{ A=nA^T}\) ?
ODPOWIEDZ