Zbiór wszystkich funkcji \(\displaystyle{ f:R \rightarrow R}\) tworzy przestrzeń liniową nad \(\displaystyle{ R}\)
Pokaż, że funkcje
\(\displaystyle{ f_1(x) = 1 \\
f_2(x) = \sin x \\
f_3(x) = \cos x}\)
są liniowo niezależne.
Dowód, przestrzenie liniowe.
-
- Użytkownik
- Posty: 1922
- Rejestracja: 26 mar 2012, o 18:52
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 695 razy
- Pomógł: 4 razy
Dowód, przestrzenie liniowe.
Ostatnio zmieniony 24 paź 2013, o 22:26 przez smigol, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
Dowód, przestrzenie liniowe.
Niech \(\displaystyle{ a+b\cos x+c\sin x=0}\) dla każdego \(\displaystyle{ x\in\RR.}\) Dla \(\displaystyle{ x=0}\) mamy \(\displaystyle{ a+b=0}\). Dla \(\displaystyle{ x=\frac{\pi}{2}}\) mamy \(\displaystyle{ a+c=0}\), a dla \(\displaystyle{ x=\pi}\) mamy \(\displaystyle{ a-b=0}\). Stąd łatwo widać, że \(\displaystyle{ a=b=c=0}\).
Ogólnie zachodzi twierdzenie: układ funkcji ciągłych \(\displaystyle{ f_1,\dots,f_n}\) jest liniowo niezależny wtedy i tylko wtedy, gdy \(\displaystyle{ \det\left[f_i(x_j)\right]\ne 0}\) dla wszystkich \(\displaystyle{ x_1,\dots,x_n\in\RR}\) wzajemnie różnych. Warunek ten jest ogólniejszy i przesądza o tym, że te funkcje tworzą tzw. układ Czebyszewa, a ich kombinacje liniowe mają wiele własności identycznych z wielomianami. Np. każda kombinacja liniowa \(\displaystyle{ n}\) funkcji ma co najwyżej \(\displaystyle{ n-1}\) miejsc zerowych. Przestrzeń liniową generowaną przez układ Czebyszewa nazywamy przestrzenią Haara.
Ogólnie zachodzi twierdzenie: układ funkcji ciągłych \(\displaystyle{ f_1,\dots,f_n}\) jest liniowo niezależny wtedy i tylko wtedy, gdy \(\displaystyle{ \det\left[f_i(x_j)\right]\ne 0}\) dla wszystkich \(\displaystyle{ x_1,\dots,x_n\in\RR}\) wzajemnie różnych. Warunek ten jest ogólniejszy i przesądza o tym, że te funkcje tworzą tzw. układ Czebyszewa, a ich kombinacje liniowe mają wiele własności identycznych z wielomianami. Np. każda kombinacja liniowa \(\displaystyle{ n}\) funkcji ma co najwyżej \(\displaystyle{ n-1}\) miejsc zerowych. Przestrzeń liniową generowaną przez układ Czebyszewa nazywamy przestrzenią Haara.