dowód na macierzy
dowód na macierzy
W teorii macierzy osobliwym jest posiadanie dwóch identycznych wierszy. Na co Ci dwa identyczne auta, skoro jeździsz tylko jednym? Czyż to nie osobliwe? Dlatego macierz z dwoma osobnymi wierszami jest osobliwa. Na pewno - bardzo osobliwa.
Ukryta treść:
- yorgin
- Użytkownik
- Posty: 12762
- Rejestracja: 14 paź 2006, o 12:09
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 17 razy
- Pomógł: 3440 razy
dowód na macierzy
Fajny dowód można przeprowadzić wprost z definicji kombinatorycznej, tj
\(\displaystyle{ \det A=\sum\limits_{\sigma\in S_n} \left(\mbox{sgn}\sigma \prod\limits_{k=1}^n a_{\sigma(k),k}\right)}\)
Wystarczy tylko zauważyć, że posiadanie dwóch takich samych wierszy oznacza, że w powyższej sumie każdy składnik ma swój przeciwny, przez modyfikację permutacji na równych wierszach, co również zmienia znak permutacji.
\(\displaystyle{ \det A=\sum\limits_{\sigma\in S_n} \left(\mbox{sgn}\sigma \prod\limits_{k=1}^n a_{\sigma(k),k}\right)}\)
Wystarczy tylko zauważyć, że posiadanie dwóch takich samych wierszy oznacza, że w powyższej sumie każdy składnik ma swój przeciwny, przez modyfikację permutacji na równych wierszach, co również zmienia znak permutacji.