Oblicz metodą Gaussa

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
jbeb
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 276
Rejestracja: 21 lis 2011, o 10:44
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 50 razy

Oblicz metodą Gaussa

Post autor: jbeb »

Proszę o sprawdzenie

\(\displaystyle{ \begin{cases} 2x+y+z-t=0\\ x-2y+z+2t=0\\3x-y-2z+t=0 \end{cases}}\)

\(\displaystyle{ \left[\begin{array}{ccccc}2&1&1&-1&0\\1&-2&1&2&0\\3&-1&-2&1&0\end{array}\right] ~ \left[\begin{array}{ccccc}1&2&1&-1&0\\-2&1&1&2&0\\-1&3&-2&1&0\end{array}\right] ~ \left[\begin{array}{ccccc}1&2&1&-1&0\\0&5&3&0&0\\0&5&-1&0&0\end{array}\right] ~ \left[\begin{array}{ccccc}1&2&1&-1&0\\0&5&3&0&0\\0&0&-4&0&0\end{array}\right]}\)

Najpierw zamieniłam kolumnę x i y miejscami, później wyzerowałam pierwszą kolumnę (po zamianie y),
następnie wyzerowałam drugą kolumnę czyli x,

stąd

\(\displaystyle{ t= \alpha}\) (zastępuję parametrem)
\(\displaystyle{ z=0}\)
\(\displaystyle{ x=0}\)
\(\displaystyle{ y= \alpha}\)
Ostatnio zmieniony 23 paź 2013, o 23:36 przez yorgin, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Tekst w tagach - wyodrębnienie poza.
robertm19
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1847
Rejestracja: 8 lip 2008, o 21:16
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Staszów/Warszawa
Podziękował: 7 razy
Pomógł: 378 razy

Oblicz metodą Gaussa

Post autor: robertm19 »

Jest ok.
ODPOWIEDZ