Mamy równanie: \(\displaystyle{ y-2x-3=0}\) , znajdź równanie prostej przechodzącej przez punkt \(\displaystyle{ (3,-5)}\) i
a) równoległej b) prostopadłej do tej prostej
Można to rozwiązać za pomocą wyznacznika i iloczynu skalarnego?
Wiem tyle, że wektor normalny danej prostej to wektor \(\displaystyle{ [-2,1]}\) wektor szukanej prostej to np. \(\displaystyle{ [C,D]}\)
C,D to współczynniki szukanej prostej: \(\displaystyle{ Cx + Dy + E = 0}\)
równoległość mogę wyznaczyć z wyznacznika, czyli dwa wektory normalne obu prostych są równoległe gdy \(\displaystyle{ -2D-C=0}\), prostopadłość natomiast z iloczynu: \(\displaystyle{ -2C + D = 0}\)
Jak znaleźć to równanie, próbuje i nie wiem czy dobrze myślę.
Równanie ogólnej prostej/wektory normalne
Równanie ogólnej prostej/wektory normalne
Ostatnio zmieniony 23 paź 2013, o 18:59 przez smigol, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Całe wyrażenia matematyczne umieszczaj w tagach[latex] [/latex] .
Powód: Całe wyrażenia matematyczne umieszczaj w tagach
-
- Użytkownik
- Posty: 219
- Rejestracja: 5 maja 2010, o 18:27
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 75 razy
Równanie ogólnej prostej/wektory normalne
Można rozwiązać to jak mówisz, szukając współrzędnych wektora równoległego i prostopadłego, ale da się też prościej.
a) prosta równoległa jest wyznaczona przez ten sam wektor, czyli jej równanie ma postać:
\(\displaystyle{ -2x+y+c=0}\)
i musisz tak dobrać stałą \(\displaystyle{ c}\), by punkt \(\displaystyle{ (3,-5)}\) je spełniał.
b) wektor kierunkowy prostej prostopadłej jest prostopadły do wektora danej prostej, tzn. jest wyznaczona przez wektor \(\displaystyle{ [1, 2]}\) (wektor prostopadły do \(\displaystyle{ [A, B]}\) to \(\displaystyle{ [-B, A]}\) lub \(\displaystyle{ [B, -A]}\)). Równanie prostej prostopadłej:
\(\displaystyle{ x + 2y +c = 0}\)
i tak samo jak w punkcie a) musisz dobrać stałą \(\displaystyle{ c}\), tak by współrzędne danego punktu spełniały to równanie.
a) prosta równoległa jest wyznaczona przez ten sam wektor, czyli jej równanie ma postać:
\(\displaystyle{ -2x+y+c=0}\)
i musisz tak dobrać stałą \(\displaystyle{ c}\), by punkt \(\displaystyle{ (3,-5)}\) je spełniał.
b) wektor kierunkowy prostej prostopadłej jest prostopadły do wektora danej prostej, tzn. jest wyznaczona przez wektor \(\displaystyle{ [1, 2]}\) (wektor prostopadły do \(\displaystyle{ [A, B]}\) to \(\displaystyle{ [-B, A]}\) lub \(\displaystyle{ [B, -A]}\)). Równanie prostej prostopadłej:
\(\displaystyle{ x + 2y +c = 0}\)
i tak samo jak w punkcie a) musisz dobrać stałą \(\displaystyle{ c}\), tak by współrzędne danego punktu spełniały to równanie.