Cześć, potrzebuję pomocy w jednym zadaniu. Mianowicie:
Przekształcenie liniowe \(\displaystyle{ R ^{3} \to R ^{2}}\)
wektory:\(\displaystyle{ f(e_1)=\left[\begin{array}{cc}-1\\1\end{array}\right], \ f(e_2)=\left[\begin{array}{cc}2\\0\end{array}\right], \ f(e_3)=\left[\begin{array}{cc}1\\-1\end{array}\right]}\)
Wyznaczyć:
1.macierz przekształcenia
2.rząd, jądro i wymiar jądra
Z góry dziękuję!
Macierz przekształcenia
-
- Użytkownik
- Posty: 2
- Rejestracja: 20 paź 2013, o 19:40
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
Macierz przekształcenia
Ostatnio zmieniony 20 paź 2013, o 23:27 przez smigol, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Niepoprawnie napisany kod LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z http://matematyka.pl/178502.htm .
Powód: Niepoprawnie napisany kod LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z http://matematyka.pl/178502.htm .
Macierz przekształcenia
Macierz przekształcenia masz w \(\displaystyle{ 99\%}\) napisaną powyżej. Rząd wynosi dwa, a wymiar jądra wynosi jeden. Korzystałem tu z twierdzenia, że wymiar dziedziny jest sumą wymiarów jądra i obrazu. Skoro rząd wynosi dwa, to obraz ma wymiar dwa, więc do trójki zostaje jedynka .
Podpowiem jeszcze, że macierz przekształcenia liniowego jest w pewien ścisły sposób związana z obrazami wektorów bazowych.
Podpowiem jeszcze, że macierz przekształcenia liniowego jest w pewien ścisły sposób związana z obrazami wektorów bazowych.