Określonośc macierzy parametr

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
nowyyyy4
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 245
Rejestracja: 9 paź 2012, o 22:52
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gdańsk
Podziękował: 16 razy
Pomógł: 1 raz

Określonośc macierzy parametr

Post autor: nowyyyy4 »

Mam zbadać dla jakiego \(\displaystyle{ t}\) macierz jest niedodatnio określona
\(\displaystyle{ \left[\begin{array}{cc}t&2 \\ 2 & 2t \end{array}\right]}\). Warunki na dodatnią, nieujemną i ujemną znam, ale nie mam pojęcia jak zrobić niedodatność za pomocą wyznaczników
bartek118
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5974
Rejestracja: 28 lut 2010, o 19:45
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Toruń
Podziękował: 15 razy
Pomógł: 1251 razy

Określonośc macierzy parametr

Post autor: bartek118 »

Kryterium Sylvestera.
nowyyyy4
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 245
Rejestracja: 9 paź 2012, o 22:52
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gdańsk
Podziękował: 16 razy
Pomógł: 1 raz

Określonośc macierzy parametr

Post autor: nowyyyy4 »

Ale w kryterium Sylwestera nie ma warunku na niedodatność.
bartek118
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5974
Rejestracja: 28 lut 2010, o 19:45
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Toruń
Podziękował: 15 razy
Pomógł: 1251 razy

Określonośc macierzy parametr

Post autor: bartek118 »

Aaa, sorry, źle przeczytałem. No to niech \(\displaystyle{ v = (v_1, v_2)^T \in \mathbb{R}^2}\). No to liczymy:
\(\displaystyle{ v^T A v = (v_1, v_2) \left[\begin{array}{c}tv_1 + 2v^2 \\ 2v_1 + 2tv_2 \end{array}\right] = v_1 (tv_1 + 2v_2) + v_2 (2v_1 + 2tv_2) = tv_1^2 +2v_1 v_2 + 2v_1v_2 + 2tv_2^2 = tv_1^2 + 4 v_1 v_2 + 2t v_2^2 \leq 0}\)
Podstawiając \(\displaystyle{ v = (0, 1)^T}\) otrzymamy, że \(\displaystyle{ t \leq 0}\). Gdyby \(\displaystyle{ t}\) było równe \(\displaystyle{ 0}\), to forma miałaby postać \(\displaystyle{ 4v_1 v_2}\), co ewidentnie nie jest niedodatnie. Zatem \(\displaystyle{ t < 0}\). Podstawiając \(\displaystyle{ v=(t,t)^T}\) dostaniemy, że \(\displaystyle{ t \leq -\frac{4}{3}}\).

Ale hm.. teraz tak patrzę, że nasza forma to: \(\displaystyle{ \frac{1}{t} \left( (tv_1 + 2v_2)^2 + (2t^2 - 4) v_2^2 \right)}\), co na pewno jest niedodatnie dla \(\displaystyle{ t \leq - \sqrt{2}}\).
Awatar użytkownika
yorgin
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 12762
Rejestracja: 14 paź 2006, o 12:09
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 17 razy
Pomógł: 3440 razy

Określonośc macierzy parametr

Post autor: yorgin »

nowyyyy4 pisze:Ale w kryterium Sylwestera nie ma warunku na niedodatność.
Wystarczy w warunku na ujemną określoność wstawić słabe nierówności.
Ukryta treść:    
ODPOWIEDZ