witam mam problem z macierzami
\(\displaystyle{ x=\begin{bmatrix} 3\\2\\1\end{bmatrix}}\)
\(\displaystyle{ B = \begin{bmatrix} 1&2&3\\0&1&-1\\1&0&0\end{bmatrix}}\)
mam doprowadzic do
\(\displaystyle{ \begin{bmatrix} 1&0&0\\0&1&0\\0&0&1\end{bmatrix}}\)
mam takie to rozpisane na i dzialac ja samych wierszach
\(\displaystyle{ \begin{bmatrix} 1&0&0|1&2&3| 3\\0&1&0| 0&1&-1|2\\0&0&1|1&1&1| 1\end{bmatrix}}\)
nie mam pojecia jak sie za to zabrac jak to ma wyjsc. inaczej napisac nie umialem
macierz - problem
-
- Użytkownik
- Posty: 7
- Rejestracja: 9 lis 2012, o 13:15
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: polska
macierz - problem
Ostatnio zmieniony 17 paź 2013, o 15:57 przez yorgin, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: x= ; B= to również wyrażenia matematyczne.
Powód: x= ; B= to również wyrażenia matematyczne.
-
- Użytkownik
- Posty: 48
- Rejestracja: 25 cze 2009, o 11:46
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Busko- Zdrój
- Podziękował: 3 razy
macierz - problem
ja to rozumiem tak:
\(\displaystyle{ \left[\begin{array}{cccc}1&2&3&3\\0&1&-1&2\\1&0&0&1\end{array}\right]}\)
\(\displaystyle{ w3-w1}\) \(\displaystyle{ \left[\begin{array}{cccc}1&2&3&3\\0&1&-1&2\\0&-2&-3&-2\end{array}\right]}\)
\(\displaystyle{ w1-2 \cdot w2\ \mbox{i}\ w3+2 \cdot w2}\) \(\displaystyle{ \left[\begin{array}{cccc}1&0&5&-1\\0&1&-1&2\\0&0&-5&2\end{array}\right]}\)
\(\displaystyle{ w3/(-5)}\) \(\displaystyle{ \left[\begin{array}{cccc}1&0&5&-1\\0&1&-1&2\\0&0&1& -\frac{2}{5}\end{array}\right]}\)
\(\displaystyle{ w1-5 \cdot w3\ \mbox{i}\ w2+w3}\) \(\displaystyle{ \left[\begin{array}{cccc}1&0&0&1\\0&1&0& \frac{8}{2} \\0&0&1& -\frac{2}{5}\end{array}\right]}\)
czy o to chodziło??
\(\displaystyle{ \left[\begin{array}{cccc}1&2&3&3\\0&1&-1&2\\1&0&0&1\end{array}\right]}\)
\(\displaystyle{ w3-w1}\) \(\displaystyle{ \left[\begin{array}{cccc}1&2&3&3\\0&1&-1&2\\0&-2&-3&-2\end{array}\right]}\)
\(\displaystyle{ w1-2 \cdot w2\ \mbox{i}\ w3+2 \cdot w2}\) \(\displaystyle{ \left[\begin{array}{cccc}1&0&5&-1\\0&1&-1&2\\0&0&-5&2\end{array}\right]}\)
\(\displaystyle{ w3/(-5)}\) \(\displaystyle{ \left[\begin{array}{cccc}1&0&5&-1\\0&1&-1&2\\0&0&1& -\frac{2}{5}\end{array}\right]}\)
\(\displaystyle{ w1-5 \cdot w3\ \mbox{i}\ w2+w3}\) \(\displaystyle{ \left[\begin{array}{cccc}1&0&0&1\\0&1&0& \frac{8}{2} \\0&0&1& -\frac{2}{5}\end{array}\right]}\)
czy o to chodziło??
Ostatnio zmieniony 17 paź 2013, o 16:21 przez yorgin, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Niepoprawnie napisany kod LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z http://matematyka.pl/178502.htm .
Powód: Niepoprawnie napisany kod LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z http://matematyka.pl/178502.htm .
-
- Użytkownik
- Posty: 7
- Rejestracja: 9 lis 2012, o 13:15
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: polska
macierz - problem
Dziękuję, o to chodziło.
Ostatnio zmieniony 18 paź 2013, o 00:28 przez smigol, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Posty należy pisać w języku polskim - punkt drugi podstawowej wersji regulaminu.
Powód: Posty należy pisać w języku polskim - punkt drugi podstawowej wersji regulaminu.