różnica macierzy

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
alfa123
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 90
Rejestracja: 5 mar 2011, o 11:47
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 1 raz

różnica macierzy

Post autor: alfa123 »

Takie proste pytanie dla pewności:
Różnica iloczynów macierzy daje w wyniku macierz zerową, prawda?
\(\displaystyle{ AB - AB = \Theta}\)
Kartezjusz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7330
Rejestracja: 14 lut 2008, o 08:31
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Z Bielskia-Białej
Podziękował: 6 razy
Pomógł: 961 razy

różnica macierzy

Post autor: Kartezjusz »

Tylko jeśli macierze są przemienne,ale mnożenie macierzy na ogół przemienne nie jest. Wystarczy wziąć macierze o różnych wierszach i kolumnach. Iloczyny nie będą dały się odjąć.
bartek118
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5974
Rejestracja: 28 lut 2010, o 19:45
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Toruń
Podziękował: 15 razy
Pomógł: 1251 razy

różnica macierzy

Post autor: bartek118 »

Kartezjusz pisze:Tylko jeśli macierze są przemienne,ale mnożenie macierzy na ogół przemienne nie jest. Wystarczy wziąć macierze o różnych wierszach i kolumnach. Iloczyny nie będą dały się odjąć.
To prawda, ale w przypadku, o którym pisze autor:
alfa123 pisze:Takie proste pytanie dla pewności:
Różnica iloczynów macierzy daje w wyniku macierz zerową, prawda?
\(\displaystyle{ AB - AB = \Theta}\)
jest to jak najbardziej prawda, gdyż oczywiście \(\displaystyle{ AB=AB}\).
alfa123
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 90
Rejestracja: 5 mar 2011, o 11:47
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 1 raz

różnica macierzy

Post autor: alfa123 »

dziękuję;)
ODPOWIEDZ