znowu przekształcenie liniowe :)

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
iwazach
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 9
Rejestracja: 11 kwie 2007, o 17:10
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Toruń

znowu przekształcenie liniowe :)

Post autor: iwazach »

Witam!
Mam pewien problem z takim zadaniem:
Wyznacz bazy jądra i obrazu przekształcenia liniowego f: R�->R� zadanego wzorem:
f(x, y, z)->(x+2y-z, x+y+2z, 2x+3y+z).
Wiem jak liczy się jądro, natomiast nie rozumiem jak liczy się obraz.
Ponoć odpowiedzią są wektory: [1,1,2] i [2,1,3]
Czy odpowiedź jest prawidłowa i jak do niej dojść?
Bardzo proszę o pomoc
Awatar użytkownika
mol_ksiazkowy
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 11409
Rejestracja: 9 maja 2006, o 12:35
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 3155 razy
Pomógł: 748 razy

znowu przekształcenie liniowe :)

Post autor: mol_ksiazkowy »

\(\displaystyle{ im f =\{ (x+5z)v +(y-3z)w \} , x,y,z R, \ u=(1,1,2), w=(2,1,3)}\)
ODPOWIEDZ