macierze - udowadnianie równości

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
pasasap
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 83
Rejestracja: 13 wrz 2011, o 19:07
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 33 razy
Pomógł: 5 razy

macierze - udowadnianie równości

Post autor: pasasap »

Sprawdzić czy dla rzeczywistych macierzy kwadratowych A, B zachodzi

\(\displaystyle{ \left( A+B\right) ^{2} = A ^{2} + 2AB +B ^{2}}\)

Jak się rozwiązuje takie zadania? Wystarczy rozpisać z wzoru, ale pamiętać, że dla dowolnych macierzy mnożenie nie jest przemienne, więc taka równość nie jest spełniona?

Chcę się dowiedzieć w jaki sposób sprawdzić, czy dana równość zachodzi.
szw1710

macierze - udowadnianie równości

Post autor: szw1710 »

Korzystamy np. z prawostronnej rozdzielności mnożenia względem dodawania: \(\displaystyle{ (A+B)C=AC+BC}\). A więc mówiąc z grubsza (roughly speaking) mnożysz nawias przez nawias zważając na kolejność. Pomnóż nawias przez nawias i podaj tu wynik. Rozpisz to tak od Adama i Ewy.
pasasap
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 83
Rejestracja: 13 wrz 2011, o 19:07
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 33 razy
Pomógł: 5 razy

macierze - udowadnianie równości

Post autor: pasasap »

\(\displaystyle{ \left( A+B\right) ^{2} = \left( A+B\right)\left( A+B\right)=A ^{2} + A \cdot B + B \cdot A + B ^{2}}\)

Mnożenie macierzy nie jest przemienne dla dowolnych, więc nie jest to równe prawej części równania. I tyle starczy?

A co np. z:
\(\displaystyle{ \left( A \cdot B\right) ^{2} = A ^{2} \cdot B ^{2}}\)
szw1710

macierze - udowadnianie równości

Post autor: szw1710 »

Tak. Dla formalności weź sobie jeszcze dwie w miarę dowolne macierze \(\displaystyle{ 2\times 2}\) i pomnóż.

To drugie - znów brak przemienności. Sprawdź. Rozpisz lewą stronę, a potem prawą. Może nie będę dalej podpowiadał bo widzę, że moją poprzednia wskazówkę rozumiesz.
pasasap
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 83
Rejestracja: 13 wrz 2011, o 19:07
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 33 razy
Pomógł: 5 razy

macierze - udowadnianie równości

Post autor: pasasap »

\(\displaystyle{ A \cdot B \cdot A \cdot B = A \cdot A \cdot B \cdot B}\)

I tyle wystarczy?
szw1710

macierze - udowadnianie równości

Post autor: szw1710 »

Dodając do tego kontrprzykład - znów wystarczą macierze \(\displaystyle{ 2\times 2}\).
ODPOWIEDZ