Rozwiąż metodą rzędów (Gauss?)

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
Crez
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5
Rejestracja: 15 paź 2013, o 18:56
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 1 raz

Rozwiąż metodą rzędów (Gauss?)

Post autor: Crez »

Witajcie.
Na zaliczeniu z matematyki moja pani profesor podała zadanie którego treść jest następująca:
"Rozwiąż metodą rzędów". Pytałem każdego, sprawdziłem nie jedno forum - nikt nie wie jaka to metoda. Więc doszedłem do wniosku - jeżeli robiłem ją na zaliczeniu metodą Cramera i jej się nie "podobała" to trzeba ją zrobić metodą Gauss'a i może to jest właśnie metoda rzędów (zerujemy rzędy to może o to chodzi)
\(\displaystyle{ \begin{cases} ax - y = 1 \\ 2x + y = 4 \\ x + y = a \end{cases}}\)

Nie mam pojęcia jak zrobić tzw. "schodki", ponieważ "a" mi utrudnia sprawę. Bardzo proszę o pomoc. :)
Ostatnio zmieniony 15 paź 2013, o 20:30 przez bakala12, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Temat umieszczony w złym dziale.
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 9833
Rejestracja: 18 gru 2007, o 03:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 90 razy
Pomógł: 2632 razy

Rozwiąż metodą rzędów (Gauss?)

Post autor: »

Przypuszczalnie chodzi o badanie rzędów macierzy i użycie tw. Kroneckera-Capellego.

Q.
Crez
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5
Rejestracja: 15 paź 2013, o 18:56
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 1 raz

Rozwiąż metodą rzędów (Gauss?)

Post autor: Crez »

Pierwszy raz słyszę o czymś takim.
ODPOWIEDZ