Macierze symetryczne i antysymetryczne

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
Cestis
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1
Rejestracja: 15 paź 2013, o 19:38
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 1 raz

Macierze symetryczne i antysymetryczne

Post autor: Cestis »

Witam. Mam kilka pytań co do macierzy symetrycznych i antysymetrycznych. Konkretnie, jakie warunki musi spełniać macierz kwadratowa, by można było ją zakwalifikować do jednej z nich?
Oczywiście wiem o istnieniu \(\displaystyle{ a_{ij} = a_{ji}}\) oraz \(\displaystyle{ a_{ij} = -a_{ji}}\), jednak chciałbym poznać wszystkie własności w/w macierzy.
Jakie kroki należy podjąć po kolei z macierzą, aby stwierdzić czy jest symetryczna, antysymetryczna, czy może ani taka ani taka?

Pytanie dodatkowe: macierz kwadratowa, która zawiera same zera jest symetryczna i antysymetryczna? Czy istnieją jeszcze inne przypadki, kiedy macierz jest i taka i taka?
Awatar użytkownika
yorgin
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 12762
Rejestracja: 14 paź 2006, o 12:09
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 17 razy
Pomógł: 3440 razy

Macierze symetryczne i antysymetryczne

Post autor: yorgin »

Cestis pisze:Witam. Mam kilka pytań co do macierzy symetrycznych i antysymetrycznych. Konkretnie, jakie warunki musi spełniać macierz kwadratowa, by można było ją zakwalifikować do jednej z nich?
Oczywiście wiem o istnieniu \(\displaystyle{ a_{ij} = a_{ji}}\) oraz \(\displaystyle{ a_{ij} = -a_{ji}}\), jednak chciałbym poznać wszystkie własności w/w macierzy.
Jakie kroki należy podjąć po kolei z macierzą, aby stwierdzić czy jest symetryczna, antysymetryczna, czy może ani taka ani taka?
Rzeczywista macierz \(\displaystyle{ A}\) jest symetryczna wtw dla dowolnych \(\displaystyle{ x,y\in \RR^n}\) zachodzi

\(\displaystyle{ \langle Ax,y\rangle=\langle x,Ay\rangle}\)

Wartości własne macierzy symetrycznej są czysto rzeczywiste.


Rzeczywista macierz \(\displaystyle{ A}\) jest symetryczna wtw dla dowolnych \(\displaystyle{ x,y\in \RR^n}\) zachodzi

\(\displaystyle{ \langle Ax,y\rangle=-\langle x,Ay\rangle}\)

wtw zachodzi \(\displaystyle{ \langle Ax,x\rangle=0}\)

Wartości własne macierzy antysymetrycznej są czysto urojone. Jej wyznacznik jest zerem dla macierzy parzystego wymiaru.



Cestis pisze: Pytanie dodatkowe: macierz kwadratowa, która zawiera same zera jest symetryczna i antysymetryczna?
Tak.
Cestis pisze: Czy istnieją jeszcze inne przypadki, kiedy macierz jest i taka i taka?
\(\displaystyle{ A=-A^T=A^T\Rightarrow A^T=0\Rightarrow A=0}\), oczywiście przy założeniu, że charakterystyka ciała jest różna od dwóch.
ODPOWIEDZ