Podaj przykład odwzorowania:
a) \(\displaystyle{ T: C_{0} \rightarrow C_{0}}\), które jest suriekcją, a nie jest iniekcją.
b) \(\displaystyle{ f: R^{4} \rightarrow R^{4}}\) takiego, że \(\displaystyle{ kerf=f( R^{4})}\).
Czy istniej takie odwzorowanie \(\displaystyle{ g: R^{5} \rightarrow R^{5}}\), dla którego \(\displaystyle{ kerg=g( R^{5})}\)?
Podać przykład odwzorowania...
- mariolka0303
- Użytkownik
- Posty: 95
- Rejestracja: 16 paź 2009, o 17:52
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: S-ów
- Podziękował: 1 raz
-
- Użytkownik
- Posty: 121
- Rejestracja: 8 paź 2013, o 17:08
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: hd
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 44 razy
Podać przykład odwzorowania...
a) Przesunięcie w lewo, czyli usunięcie pierwszego wyrazu ciągu: \(\displaystyle{ f(x_0,x_1,...)=(x_1,x_2,...)}\).
b) \(\displaystyle{ f(x_1,x_2,x_3,x_4)=(x_3,x_4,0,0)}\). Nie istnieje, bo gdyby istniało, to parzysta liczba \(\displaystyle{ \dim (\ker(g)) + \dim( g(\mathbb R^5))=2\dim(\ker(g))}\) musiałaby być równa wymiarowi przestrzeni, czyli \(\displaystyle{ 5}\).
b) \(\displaystyle{ f(x_1,x_2,x_3,x_4)=(x_3,x_4,0,0)}\). Nie istnieje, bo gdyby istniało, to parzysta liczba \(\displaystyle{ \dim (\ker(g)) + \dim( g(\mathbb R^5))=2\dim(\ker(g))}\) musiałaby być równa wymiarowi przestrzeni, czyli \(\displaystyle{ 5}\).
- mariolka0303
- Użytkownik
- Posty: 95
- Rejestracja: 16 paź 2009, o 17:52
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: S-ów
- Podziękował: 1 raz
-
- Użytkownik
- Posty: 7330
- Rejestracja: 14 lut 2008, o 08:31
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Z Bielskia-Białej
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 961 razy