Początek drogi przez mękę z algebrą liniową... Nie mam pojęcia jak to zapisać w postaci macierzowej licze ile jest tych x, y, z itd coś kombinuje ale nic z tego. Proszę jakos krok po kroku, dziękuję.
\(\displaystyle{ x+2y=3y+z=3-2z+t=u-5}\)
zapis układu równań w postaci macierzowej
-
- Użytkownik
- Posty: 30
- Rejestracja: 1 sty 2013, o 18:31
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Tijuana
- Podziękował: 3 razy
zapis układu równań w postaci macierzowej
Trzy równości, więc układ trzech równań z pięcioma niewiadomymi. Nie ma tu jednoznacznego zapisu. Ale zacznij od jasnego zanotowania tych trzech równań.
Oczywiście możliwych równości jest tu \(\displaystyle{ \binom{4}{2}=6}\), ale trzy z nich wynikają z trzech poprzednich.
Oczywiście możliwych równości jest tu \(\displaystyle{ \binom{4}{2}=6}\), ale trzy z nich wynikają z trzech poprzednich.
-
- Użytkownik
- Posty: 30
- Rejestracja: 1 sty 2013, o 18:31
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Tijuana
- Podziękował: 3 razy
zapis układu równań w postaci macierzowej
Nie rozumiem dlaczego układ 3 równań... widzę tu 4 równania \(\displaystyle{ x+2y, 3y+z, 3-2z+t i u-5}\) krok po kroku w sobotnią noc rozkminiam macierze od zera proszę o wyrozumiałość
-
- Użytkownik
- Posty: 213
- Rejestracja: 6 paź 2013, o 22:39
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 22 razy
- Pomógł: 3 razy
zapis układu równań w postaci macierzowej
Również szukam na to odpowiedzi. Udało mi się jedynie wyznaczyć \(\displaystyle{ x = y + z, t = 3x - 3, u = x + 2y + 5}\). Niestety nie daje to wiele, ponieważ wszystko kończy się tożsamością.
Ostatnio zmieniony 6 paź 2013, o 23:45 przez pyzol, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Całe wyrażenia matematyczne umieszczaj w tagach[latex] [/latex] .
Powód: Całe wyrażenia matematyczne umieszczaj w tagach
-
- Użytkownik
- Posty: 8
- Rejestracja: 4 wrz 2013, o 12:36
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Kraśnik
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 1 raz
zapis układu równań w postaci macierzowej
Tak w kwestii formalnej. Biorąc na przykład
\(\displaystyle{ a = b}\)
mamy jedno równanie \(\displaystyle{ a = b}\), a nie dwa: \(\displaystyle{ a}\) i \(\displaystyle{ b}\).
Liczymy znaki równości a nie strony równania.
\(\displaystyle{ a = b}\)
mamy jedno równanie \(\displaystyle{ a = b}\), a nie dwa: \(\displaystyle{ a}\) i \(\displaystyle{ b}\).
Liczymy znaki równości a nie strony równania.
-
- Użytkownik
- Posty: 282
- Rejestracja: 2 paź 2009, o 20:01
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Dachnów
- Podziękował: 27 razy
- Pomógł: 13 razy
zapis układu równań w postaci macierzowej
Przykładowy układ dla podanych równań:
\(\displaystyle{ \begin{cases} x+2y=u-5 \\ 3y+z=u-5 \\ 3-2z+t=u-5 \end{cases}}\)
Wystarczy uporządkować zmienne i można stosować chociażby algorytm Gaussa.
Pozdrawiam krystian8207
\(\displaystyle{ \begin{cases} x+2y=u-5 \\ 3y+z=u-5 \\ 3-2z+t=u-5 \end{cases}}\)
Wystarczy uporządkować zmienne i można stosować chociażby algorytm Gaussa.
Pozdrawiam krystian8207