Bazy przestrzeni i przestrzeni ortogonalnej
-
- Użytkownik
- Posty: 88
- Rejestracja: 14 paź 2010, o 17:28
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Sopot
- Podziękował: 21 razy
Bazy przestrzeni i przestrzeni ortogonalnej
Witam.
Mam do zrobienia takie zadanie:
Wyznaczyć bazę przestrzeni \(\displaystyle{ V}\) i bazę przestrzeni ortogonalnej do \(\displaystyle{ V}\).
\(\displaystyle{ V=lin\left\{ \left[ 1,1,-1,2\right], \left[ 2,1,3,3\right], \left[ 1,0,4,1\right], \left[ 0,1,-5,1\right] \right\}}\)
Bardzo proszę o pomoc w tych poleceniach.
Mam do zrobienia takie zadanie:
Wyznaczyć bazę przestrzeni \(\displaystyle{ V}\) i bazę przestrzeni ortogonalnej do \(\displaystyle{ V}\).
\(\displaystyle{ V=lin\left\{ \left[ 1,1,-1,2\right], \left[ 2,1,3,3\right], \left[ 1,0,4,1\right], \left[ 0,1,-5,1\right] \right\}}\)
Bardzo proszę o pomoc w tych poleceniach.
- yorgin
- Użytkownik
- Posty: 12762
- Rejestracja: 14 paź 2006, o 12:09
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 17 razy
- Pomógł: 3440 razy
Bazy przestrzeni i przestrzeni ortogonalnej
Zacznij od sprawdzenia liniowej niezależności wektorów generujących \(\displaystyle{ V}\). Jeżeli są liniowo niezależne, to ortogonalizujesz. Jeżeli nie - szukasz tego, który jest zależny od pozostałych.
Ukryta treść:
-
- Użytkownik
- Posty: 88
- Rejestracja: 14 paź 2010, o 17:28
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Sopot
- Podziękował: 21 razy
Bazy przestrzeni i przestrzeni ortogonalnej
Utworzyłem macierz z tych wektorów:
\(\displaystyle{ \left[\begin{array}{cccc}1&2&1&0\\1&1&0&1\\-1&3&4&-5\\2&3&1&1\end{array}\right]}\)
Po przekształceniach otrzymałem:
\(\displaystyle{ \left[\begin{array}{cccc}0&1&1&-1\\-1&-2&-1&0\end{array}\right]}\)
I wydaje mi się, że jest to źle, ale cały czas do tego dochodzę... Straciłem już na tym mnóstwo czasu, dlatego proszę o podpowiedź czy jest to dobrze i jeśli tak to co zrobić z tym dalej?
\(\displaystyle{ \left[\begin{array}{cccc}1&2&1&0\\1&1&0&1\\-1&3&4&-5\\2&3&1&1\end{array}\right]}\)
Po przekształceniach otrzymałem:
\(\displaystyle{ \left[\begin{array}{cccc}0&1&1&-1\\-1&-2&-1&0\end{array}\right]}\)
I wydaje mi się, że jest to źle, ale cały czas do tego dochodzę... Straciłem już na tym mnóstwo czasu, dlatego proszę o podpowiedź czy jest to dobrze i jeśli tak to co zrobić z tym dalej?
- yorgin
- Użytkownik
- Posty: 12762
- Rejestracja: 14 paź 2006, o 12:09
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 17 razy
- Pomógł: 3440 razy
Bazy przestrzeni i przestrzeni ortogonalnej
Ustawiasz wektory kolumnowo, a zerujesz wierszowo. Do tego nie wiem, dlaczego została Ci macierz mniejszego wymiaru - co najwyżej dwa ostatnie wiersze powinny być zerami.
Macierz jest faktycznie drugiego rzędu i pomijając moją uwagę o wymiarze macierzy faktycznie daje się wyzerować dwa ostatnie wiersze. Stąd masz wniosek jaki?
Wybierz sobie teraz maksymalną liczbę wektorów liniowo niezależnych - to Twoja baza. Teraz skorzystaj z warunku na ortognonalność by wyznaczyć ogólną postać wektora prostopadłego do \(\displaystyle{ V}\).
Macierz jest faktycznie drugiego rzędu i pomijając moją uwagę o wymiarze macierzy faktycznie daje się wyzerować dwa ostatnie wiersze. Stąd masz wniosek jaki?
Wybierz sobie teraz maksymalną liczbę wektorów liniowo niezależnych - to Twoja baza. Teraz skorzystaj z warunku na ortognonalność by wyznaczyć ogólną postać wektora prostopadłego do \(\displaystyle{ V}\).
-
- Użytkownik
- Posty: 88
- Rejestracja: 14 paź 2010, o 17:28
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Sopot
- Podziękował: 21 razy
Bazy przestrzeni i przestrzeni ortogonalnej
Kolumnowo ustawiać, zerować wierszami, to chyba dobrze zrobiłem?
Czy z tej macierzy po przekształceniach wynika coś istotnego poza rzędem macierzy?
Macierz jest rzędu drugiego, czyli mam 2 liniowo niezależne wektory, tak? Mogę teraz wybrać dowolne dwa wektory z przestrzeni \(\displaystyle{ V}\) podane w treści zadania? One będą bazą \(\displaystyle{ V}\)
Wezmę trzeci i czwarty, więc teraz, żeby znaleźć bazę przestrzeni ortogonalnej, muszę szukany wektor \(\displaystyle{ \left[ a,b,c,d\right]}\) pomnożyć skalarnie przez wektory bazowe \(\displaystyle{ V}\) i przyrównać to do zera?
Czy z tej macierzy po przekształceniach wynika coś istotnego poza rzędem macierzy?
Macierz jest rzędu drugiego, czyli mam 2 liniowo niezależne wektory, tak? Mogę teraz wybrać dowolne dwa wektory z przestrzeni \(\displaystyle{ V}\) podane w treści zadania? One będą bazą \(\displaystyle{ V}\)
Wezmę trzeci i czwarty, więc teraz, żeby znaleźć bazę przestrzeni ortogonalnej, muszę szukany wektor \(\displaystyle{ \left[ a,b,c,d\right]}\) pomnożyć skalarnie przez wektory bazowe \(\displaystyle{ V}\) i przyrównać to do zera?
Bazy przestrzeni i przestrzeni ortogonalnej
Jak najbardziej. Dla samego zbadania rzędu macierzy można równie dobrze ustawiać wektory wierszowo i zerować wierszami, ale wtedy ostatecznie nie wiadomo, które z oryginalnych wektorów tworzyły bazę. Dlatego ja preferuję Pańską metodę.wizard8912 pisze:Kolumnowo ustawiać, zerować wierszami, to chyba dobrze zrobiłem?
- yorgin
- Użytkownik
- Posty: 12762
- Rejestracja: 14 paź 2006, o 12:09
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 17 razy
- Pomógł: 3440 razy
Bazy przestrzeni i przestrzeni ortogonalnej
W zasadzie nie ma znaczenia, czy zerujemy wiersze, czy kolumny, ale jeżeli ustawiamy kolumnami i zerujemy kolumny, to...wizard8912 pisze:Kolumnowo ustawiać, zerować wierszami, to chyba dobrze zrobiłem?
te kolumny, które nie wyjdą zerowe, wyznaczają jednocześnie liniowo niezależne wektory. Ja preferuję taką metodę, ale każda prowadząca do celu jest poprawna. W tym przypadku przy dwóch wektorach po prostu widać, które wektory są liniowo niezależne.wizard8912 pisze: Czy z tej macierzy po przekształceniach wynika coś istotnego poza rzędem macierzy?
Tak, są dwa liniowo niezależne wektory. Wybierasz nie tyle dwa dowolne, co dowolne dwa liniowo niezależne wektory. I to jest Twoja baza.wizard8912 pisze: Macierz jest rzędu drugiego, czyli mam 2 liniowo niezależne wektory, tak? Mogę teraz wybrać dowolne dwa wektory z przestrzeni \(\displaystyle{ V}\) podane w treści zadania? One będą bazą \(\displaystyle{ V}\)
Trzeci i czwarty bierzesz jako bazę? Chyba o to Ci chodziło... Dalej metoda jest poprawna - po przyrównaniu do zera rozwiązujesz układ równań, którego bazą będą dwa liniowo niezależne wektory. To będzie Twoja baza przestrzeni ortogonalnej do \(\displaystyle{ V}\).wizard8912 pisze: Wezmę trzeci i czwarty, więc teraz, żeby znaleźć bazę przestrzeni ortogonalnej, muszę szukany wektor \(\displaystyle{ \left[ a,b,c,d\right]}\) pomnożyć skalarnie przez wektory bazowe \(\displaystyle{ V}\) i przyrównać to do zera?
Bazy przestrzeni i przestrzeni ortogonalnej
Kolumny, które były liniowo niezależne (zależne) na początku, w wynikowej macierzy nadal są liniowo niezależne (zależne).wizard8912 pisze: Czy z tej macierzy po przekształceniach wynika coś istotnego poza rzędem macierzy?
W tym wypadku dowolne. W ogólnym przypadku trzeba je tak wybrać, aby były liniowo niezależne.-- 24 wrz 2013, o 20:38 --wizard8912 pisze:Mogę teraz wybrać dowolne dwa wektory z przestrzeni \(\displaystyle{ V}\) podane w treści zadania? One będą bazą \(\displaystyle{ V}\)
Słusznie. Jeśli chcemy znaleźć jakąkolwiek bazę, to jest to równie dobra metoda. Inaczej jest, gdy chcemy wybrać bazę z podanych wektorów, ale tutaj tak nie jest.yorgin pisze: te kolumny, które nie wyjdą zerowe, wyznaczają jednocześnie liniowo niezależne wektory.
-
- Użytkownik
- Posty: 88
- Rejestracja: 14 paź 2010, o 17:28
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Sopot
- Podziękował: 21 razy
Bazy przestrzeni i przestrzeni ortogonalnej
Dziękuję za odpowiedzi.
Mam jeszcze jedno proste pytanie; bazę zapisuję jako zwykły zbiór czy powłokę liniową \(\displaystyle{ lin}\)?
Mam jeszcze jedno proste pytanie; bazę zapisuję jako zwykły zbiór czy powłokę liniową \(\displaystyle{ lin}\)?
- yorgin
- Użytkownik
- Posty: 12762
- Rejestracja: 14 paź 2006, o 12:09
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 17 razy
- Pomógł: 3440 razy
Bazy przestrzeni i przestrzeni ortogonalnej
Baza to zwykły zbiór. \(\displaystyle{ \mbox{lin}\{\ldots\}}\) to już przestrzeń liniowa rozpięta na jakichś wektorach.