Męczę się z przedstawionym zadaniem od rana. Ze wskazówki doszedłem do metody Jacobiego, ale to raczej zbyt czasochłonne na egzaminie. Myślę, że jest tu jakaś dużo prostsza metoda.
Dane są dwa wektory rzeczywistej macierzy symetrycznej oraz jeden element trzeciego wektora własnego. Obliczyć pozostałe elementy trzeciego wektora. Wskazówka: skorzystać z właściwości wektorów własnych macierzy symetrycznej.
A
\(\displaystyle{ \left[\begin{array}{ccc}5&2&0\\2&3&2\\0&2&1\end{array}\right]}\)
X1
\(\displaystyle{ \begin{bmatrix} 0,211\\-0,577\\0,789\end{bmatrix}}\)
X2
\(\displaystyle{ \begin{bmatrix} 0,577\\-0,577\\-0,577\end{bmatrix}}\)
X3
\(\displaystyle{ \begin{bmatrix} ...\\...\\-0,211\end{bmatrix}}\)
metody numeryczne- wektory własne
-
- Użytkownik
- Posty: 13
- Rejestracja: 13 lip 2012, o 18:57
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Trójmiasto
- Pomógł: 4 razy
metody numeryczne- wektory własne
Wektory własne macierzy symetrycznej są ortogonalne. To daje nam układ równań którego niewiadomymi są nieznane elementy trzeciego wektora własnego:
\(\displaystyle{ \begin{cases}0.211x-0.577y=0.789\cdot0.211\\0.577x-0.577y=-0.577\cdot0.211\end{cases}}\)
Rozwiąż układ jak chcesz
\(\displaystyle{ \begin{cases}0.211x-0.577y=0.789\cdot0.211\\0.577x-0.577y=-0.577\cdot0.211\end{cases}}\)
Rozwiąż układ jak chcesz
-
- Użytkownik
- Posty: 6
- Rejestracja: 29 gru 2011, o 23:49
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gliwice
- Podziękował: 2 razy
metody numeryczne- wektory własne
W obu równaniach po prawej stronie przed 0,211 nie powinien być znak minus?
-
- Użytkownik
- Posty: 13
- Rejestracja: 13 lip 2012, o 18:57
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Trójmiasto
- Pomógł: 4 razy
metody numeryczne- wektory własne
Nie, mamy np. \(\displaystyle{ X_1\cdot X_3=0.211x-0.577y-0.211\cdot 0.789}\). Potem przenosimy na prawą stronę i stąd zmieniony znak.