Udowadnianie z układem równań

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
jarodol
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 223
Rejestracja: 22 wrz 2013, o 21:11
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 59 razy

Udowadnianie z układem równań

Post autor: jarodol »

Witam!

Mam zadanie, z którym nie mogę sobie poradzić:

Wykaż, że jeżeli trójka (x,y,z) jest rozwiązaniem układu równań

\(\displaystyle{ \begin{cases} x+2y+3z=2\\2x+3y+4z=2\\3x+4y+5z=0\end{cases}}\)

to x+y+z=0.

Właściwie to w ogóle nie mam pojęcia jak to ugryść. Bardzo proszę o pomoc
Ostatnio zmieniony 22 wrz 2013, o 22:35 przez jarodol, łącznie zmieniany 1 raz.
szw1710

Udowadnianie z układem równań

Post autor: szw1710 »

Odejmij stronami pierwsze dwa równania. I stosuj LaTeX!!!
jarodol
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 223
Rejestracja: 22 wrz 2013, o 21:11
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 59 razy

Udowadnianie z układem równań

Post autor: jarodol »

No tak, racja i sorry za LaTeX

Dzieki wielkie
szw1710

Udowadnianie z układem równań

Post autor: szw1710 »

Nie przepraszaj, tylko popraw i już.
ODPOWIEDZ