Niech \(\displaystyle{ f(x)=\max\{|x_{1}|,|x_{2}|,...,|x_{n}|\}}\) , gdzie \(\displaystyle{ x=(x_{1},x_{2},...,x_{n})\in \mathbb{R}^{n}}\).
Niech \(\displaystyle{ A}\) będzie macierzą n x n taką, że \(\displaystyle{ f(Ax)=f(x)}\) dla każdego \(\displaystyle{ x\in \mathbb{R}^{n}}\)
Pokazać, że \(\displaystyle{ A^{m}=I_{n}}\) dla pewnego \(\displaystyle{ m\in \mathbb{N}}\).
Niezmiennik mnożenia przez macierz
- g
- Użytkownik
- Posty: 1552
- Rejestracja: 21 sie 2004, o 16:44
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Pomógł: 59 razy
Niezmiennik mnożenia przez macierz
wyciagne, bo fajne. o tyle ciekawe, ze z poczatku myslalem, ze \(\displaystyle{ f}\) moze byc dowolna norma i tez pojdzie, a tu sie okazuje, ze nie. jestem ciekaw rozwiazania, jesli nie zawiera jakichs kosmicznych rachunkow.
- max
- Użytkownik
- Posty: 3306
- Rejestracja: 10 gru 2005, o 17:48
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Lebendigentanz
- Podziękował: 37 razy
- Pomógł: 778 razy
Niezmiennik mnożenia przez macierz
Stary ten temat, ale sobie wykopię, bo zadanie dość ciekawe.
Spędziłem nad tym trochę czasu i wynalazłem jakiś dowód, który zamieszczam poniżej.
Istnieje również zgrabny (niesamowicie prosty w porównaniu z poniższym) dowód, którego niestety nie udało mi się wymyślić. Tego na razie nie zamieszczam, może ktoś spróbuje znaleźć.
Oznaczmy \(\displaystyle{ \|u\| = \max\{|u_{1}|,\ldots, |u_{n}|\}, \ \overline{u} = \begin{bmatrix}\overline{u_{1}}\\ \vdots\\ \overline{u_{n}}\end{bmatrix}}\) dla \(\displaystyle{ u = \begin{bmatrix}u_{1}\\ \vdots\\ u_{n}\end{bmatrix}\in \mathbb{C}^{n}}\)
Z tw Jordana wystarczy pokazać dwie rzeczy:
1. Zespolone wartości własne \(\displaystyle{ A}\) są pierwiastkami z jedynki.
2. \(\displaystyle{ A}\) jako macierz zespolona ma jednowymiarowe klatki Jordana.
Będziemy wykorzystywać więcej niż raz następujące lematy:
I. Jeśli \(\displaystyle{ z\in \mathbb{S}^{1}:= \{z\in \mathbb{C} \ : \ |z| = 1\}}\) nie jest pierwiastkiem zespolonym z \(\displaystyle{ 1}\) to zbiór \(\displaystyle{ \{z^{k} \ : \ k\in \mathbb{N}\}}\) jest gęsty w \(\displaystyle{ \mathbb{S}^{1}.}\)
II. Jeśli \(\displaystyle{ z\in \mathbb{C}\setminus\{0\}}\) oraz \(\displaystyle{ r \in \mathbb{R},}\) to równanie
\(\displaystyle{ |z - \alpha \overline{z}| = r}\) ma co najwyżej 2 rozwiązania \(\displaystyle{ \alpha\in \mathbb{S}^{1}}\)
Teraz dowód:
Spędziłem nad tym trochę czasu i wynalazłem jakiś dowód, który zamieszczam poniżej.
Istnieje również zgrabny (niesamowicie prosty w porównaniu z poniższym) dowód, którego niestety nie udało mi się wymyślić. Tego na razie nie zamieszczam, może ktoś spróbuje znaleźć.
Oznaczmy \(\displaystyle{ \|u\| = \max\{|u_{1}|,\ldots, |u_{n}|\}, \ \overline{u} = \begin{bmatrix}\overline{u_{1}}\\ \vdots\\ \overline{u_{n}}\end{bmatrix}}\) dla \(\displaystyle{ u = \begin{bmatrix}u_{1}\\ \vdots\\ u_{n}\end{bmatrix}\in \mathbb{C}^{n}}\)
Z tw Jordana wystarczy pokazać dwie rzeczy:
1. Zespolone wartości własne \(\displaystyle{ A}\) są pierwiastkami z jedynki.
2. \(\displaystyle{ A}\) jako macierz zespolona ma jednowymiarowe klatki Jordana.
Będziemy wykorzystywać więcej niż raz następujące lematy:
I. Jeśli \(\displaystyle{ z\in \mathbb{S}^{1}:= \{z\in \mathbb{C} \ : \ |z| = 1\}}\) nie jest pierwiastkiem zespolonym z \(\displaystyle{ 1}\) to zbiór \(\displaystyle{ \{z^{k} \ : \ k\in \mathbb{N}\}}\) jest gęsty w \(\displaystyle{ \mathbb{S}^{1}.}\)
Komentarz:
\(\displaystyle{ |z - \alpha \overline{z}| = r}\) ma co najwyżej 2 rozwiązania \(\displaystyle{ \alpha\in \mathbb{S}^{1}}\)
Komentarz:
Najpierw 1, bo przyda się (częściowo) w 2:
2:
Komentarz do dowodu: