Odwzorowanie liniowe

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
artur5236
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 15
Rejestracja: 10 lut 2013, o 14:08
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 2 razy

Odwzorowanie liniowe

Post autor: artur5236 »

Dane jest odwzorowanie liniowe \(\displaystyle{ f : R^{4} \to R^{3}}\) określone wzorem \(\displaystyle{ f(x_{1}, x_{2}, x_{3}, x_{4} = (x_{1} + 3x_{2} + 2x_{4}, 2x_{1} + x_{2} + x_{3} + x_{4}, 3x_{1} - x_{2} + 2x_{3})}\) i wektory \(\displaystyle{ a = (2, 1, 0)}\) i \(\displaystyle{ b = (1, 1, 0)}\).

Wyznaczyć bazy przestrzeni \(\displaystyle{ Ker f}\) i \(\displaystyle{ Rg f}\)

Jądro wiem jak się wyznacza, tylko nie wiem jak uwzględnić te dwa podane wektory.
Ostatnio zmieniony 15 wrz 2013, o 12:35 przez smigol, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Niepoprawnie napisany kod LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z http://matematyka.pl/178502.htm . Całe wyrażenia matematyczne umieszczaj w tagach [latex] [/latex].
bartek118
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5974
Rejestracja: 28 lut 2010, o 19:45
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Toruń
Podziękował: 15 razy
Pomógł: 1251 razy

Odwzorowanie liniowe

Post autor: bartek118 »

Kompletnie tego nie rozumiem - po co w ogóle te wektory są podane?
ODPOWIEDZ