Witam!
Potrzebuję pomocy przy zadaniu z macierzy i wytłumaczenia w jaki sposób takie zadanie wykonać, ponieważ nie wiem jak się do tego zabrać;)
\(\displaystyle{ A=\begin{bmatrix} 2k-1&1&0\\-1&k&2\\1&2&1\end{bmatrix}}\)
a) Wyznacz parametr \(\displaystyle{ k}\), aby podana macierz była osobliwa.
b) Oblicz wyznacznik tej macierzy dla \(\displaystyle{ k=2}\).
macierz osobliwa
-
- Użytkownik
- Posty: 89
- Rejestracja: 8 lis 2008, o 09:28
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Pomógł: 22 razy
macierz osobliwa
Ale z czym masz dokładnie problem? Nie umiesz policzyć wyznacznika macierzy 3x3?
W punkcie a) musisz policzyć wyznacznik macierzy i parametr k wyliczyć tak aby wyszedł 0.
W punkcie b) podstawiasz k=2 i liczysz wyznacznik
W punkcie a) musisz policzyć wyznacznik macierzy i parametr k wyliczyć tak aby wyszedł 0.
W punkcie b) podstawiasz k=2 i liczysz wyznacznik
-
- Użytkownik
- Posty: 2
- Rejestracja: 10 wrz 2013, o 11:20
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 1 raz
macierz osobliwa
3x3 umiem zrobić. Problem mam z podpunktem a). W jaki sposób to zrobić? Podstawić sobie pod k konkretną liczbę i szukać z którą wyjdzie wyznacznik 0?
-
- Użytkownik
- Posty: 89
- Rejestracja: 8 lis 2008, o 09:28
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Pomógł: 22 razy
macierz osobliwa
Nie, najpierw policz wyznacznik i wyjdzie równanie, w którym k będzie niewiadomą (prawdopodobnie trójmian kwadratowy). I szukasz miejsc zerowych równania kwadratowego
-
- Użytkownik
- Posty: 89
- Rejestracja: 8 lis 2008, o 09:28
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Pomógł: 22 razy
macierz osobliwa
Najpierw liczymy wyznacznik W (można zastosować rozwinięcie Laplace'a względem 3 kolumny)
\(\displaystyle{ W=2k^2-9k+7}\)
Szukamy miejsc zerowych trójmianu
\(\displaystyle{ \Delta=(-9)^2-4\cdot2\cdot7=81-56=25=5^2}\)
\(\displaystyle{ k_1=\frac{9-5}{4}=\frac{4}{4}=1}\)
\(\displaystyle{ k_2=\frac{9+5}{4}=\frac{14}{4}=3\frac{1}{2}}\)
Dla \(\displaystyle{ k=2}\)
\(\displaystyle{ 2\cdot2^2-9\cdot2+7=8-18+7=-3}\)
\(\displaystyle{ W=2k^2-9k+7}\)
Szukamy miejsc zerowych trójmianu
\(\displaystyle{ \Delta=(-9)^2-4\cdot2\cdot7=81-56=25=5^2}\)
\(\displaystyle{ k_1=\frac{9-5}{4}=\frac{4}{4}=1}\)
\(\displaystyle{ k_2=\frac{9+5}{4}=\frac{14}{4}=3\frac{1}{2}}\)
Dla \(\displaystyle{ k=2}\)
\(\displaystyle{ 2\cdot2^2-9\cdot2+7=8-18+7=-3}\)