Równaniu macierzowe typu ax-b=2x

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
bakcylx2
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2
Rejestracja: 9 wrz 2013, o 01:05
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Gdańsk

Równaniu macierzowe typu ax-b=2x

Post autor: bakcylx2 »

Rozwiąż równanie macierzowe \(\displaystyle{ \left[\begin{array}{cc}4&4\\4&10\end{array}\right] x - \left[\begin{array}{cc}10&4\\20&8\end{array}\right] = 2x}\)

Nie mam pojęcia jak do tego się zabrać. Czy mam te \(\displaystyle{ 2x}\) potraktować jako \(\displaystyle{ 2x \cdot I}\) i czy mam rację że wtedy wynik wynosiłby \(\displaystyle{ 4}\) ?
Ostatnio zmieniony 9 wrz 2013, o 08:46 przez smigol, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Całe wyrażenia matematyczne umieszczaj w tagach [latex] [/latex].
Awatar użytkownika
Martingale
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 76
Rejestracja: 9 lip 2013, o 10:49
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Stuttgart
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 10 razy

Równaniu macierzowe typu ax-b=2x

Post autor: Martingale »

Po lewej stronie jest odejmowanie. Odjemnikiem jest macierz, więc zarówno odjemna, jak i różnica muszą być macierzami. A to oznacza, że \(\displaystyle{ x}\) jest macierzą. Jej wymiary muszą zgadzać się z wymiarami odjemnika (dwa na dwa).
bakcylx2
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2
Rejestracja: 9 wrz 2013, o 01:05
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Gdańsk

Równaniu macierzowe typu ax-b=2x

Post autor: bakcylx2 »

Czyli mam potraktować ten \(\displaystyle{ x}\) jako \(\displaystyle{ \left[\begin{array}{cc}x&x\\x&x\end{array}\right]}\) ? Czy \(\displaystyle{ x \cdot I}\) czyli \(\displaystyle{ \left[\begin{array}{cc}x&0\\0&x\end{array}\right]}\) ?
Ostatnio zmieniony 9 wrz 2013, o 20:32 przez yorgin, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Niepoprawnie napisany kod LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z http://matematyka.pl/178502.htm .
Awatar użytkownika
yorgin
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 12762
Rejestracja: 14 paź 2006, o 12:09
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 17 razy
Pomógł: 3440 razy

Równaniu macierzowe typu ax-b=2x

Post autor: yorgin »

Żadne. \(\displaystyle{ X}\) jakaś macierz. Nie macierz o wyrazach równych \(\displaystyle{ x}\) czy wielokrotność identyczności. Jedyne, co możesz zrobić z identycznością, to zapisać \(\displaystyle{ X=X\cdot I=I\cdot X}\).
ODPOWIEDZ