Witam,
bardzo proszę o pomoc z tym przykładem:
Rozwiąż podany układ równań w zależności od parametru rzeczywistego \(\displaystyle{ s}\)
tzn. jeżeli są rozwiązania, to podaj je:
\(\displaystyle{ \left\{\begin{array}{l} (s-1) \cdot x+1=s\\(s-2) \cdot y-s=0\\(s-1) \cdot x+(s-2) \cdot y+z=0 \end{array}\right.}\)
Najbardziej chyba zagubiły mnie te nawiasy, nie spotkałam się z takim przykładem. Bardzo proszę o jakąś pomoc, wskazówkę
Z góry dziękuje
Sylwia
Układ równań z parametrem rzeczywistym.
-
- Użytkownik
- Posty: 4
- Rejestracja: 6 wrz 2013, o 22:12
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Warszawa/Grochów
Układ równań z parametrem rzeczywistym.
Ostatnio zmieniony 6 wrz 2013, o 23:11 przez yorgin, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Użytkownik
- Posty: 149
- Rejestracja: 2 lip 2013, o 19:22
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 8 razy
- Pomógł: 38 razy
Układ równań z parametrem rzeczywistym.
Najpierw wyznacz x z pierwszego równania (odejmij 1 i podziel przez to co stoi przy x, czyli przez (s-1)), a z drugiego równania y (dodaj s i podziel przez (s-2)). Na razie nic nie skracaj. Z trzeciego równania wyznacz z.
Symbol mnożenia to cdot-- 6 wrz 2013, o 22:47 --Mi wychodzi:
\(\displaystyle{ x= \frac{s-1}{s-1}}\)
\(\displaystyle{ y= \frac{s}{s-2}}\)
\(\displaystyle{ z=- \frac{s-1}{s-1} \cdot \left( s-1\right)-\left( s-2\right) \cdot \frac{s}{s-2}}\)
Symbol mnożenia to cdot-- 6 wrz 2013, o 22:47 --Mi wychodzi:
\(\displaystyle{ x= \frac{s-1}{s-1}}\)
\(\displaystyle{ y= \frac{s}{s-2}}\)
\(\displaystyle{ z=- \frac{s-1}{s-1} \cdot \left( s-1\right)-\left( s-2\right) \cdot \frac{s}{s-2}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 4
- Rejestracja: 6 wrz 2013, o 22:12
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Warszawa/Grochów
Układ równań z parametrem rzeczywistym.
Ajj początkowo nie zauważyłam edycji. Co jeszcze należy wykonać z tym przykładem?
Wszystkie zadania które do tej pory rozwiązywałam wymagały podstawienia w macierz.
Wszystkie zadania które do tej pory rozwiązywałam wymagały podstawienia w macierz.
-
- Użytkownik
- Posty: 149
- Rejestracja: 2 lip 2013, o 19:22
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 8 razy
- Pomógł: 38 razy
Układ równań z parametrem rzeczywistym.
Spójrz wyżej!
Najpierw odjęłam \(\displaystyle{ (s-1)x}\) i \(\displaystyle{ (s-2)y}\), potem podstawiłam za \(\displaystyle{ x}\) i \(\displaystyle{ y}\) to co sama napisałaś
Najpierw odjęłam \(\displaystyle{ (s-1)x}\) i \(\displaystyle{ (s-2)y}\), potem podstawiłam za \(\displaystyle{ x}\) i \(\displaystyle{ y}\) to co sama napisałaś
Ostatnio zmieniony 6 wrz 2013, o 23:11 przez yorgin, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a.
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a.
-
- Użytkownik
- Posty: 4
- Rejestracja: 6 wrz 2013, o 22:12
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Warszawa/Grochów
Układ równań z parametrem rzeczywistym.
Tak właśnie też zdążyłam już edytować
Tak jak napisałam wyżej, wszelkie przykłady które robiłam, rozwiązywałam za pomocą macierzy schodkowej. Przy tym przykładzie totalnie wysiadłam...
Tak jak napisałam wyżej, wszelkie przykłady które robiłam, rozwiązywałam za pomocą macierzy schodkowej. Przy tym przykładzie totalnie wysiadłam...
-
- Użytkownik
- Posty: 149
- Rejestracja: 2 lip 2013, o 19:22
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 8 razy
- Pomógł: 38 razy
Układ równań z parametrem rzeczywistym.
Pewne jest, że dla \(\displaystyle{ s \neq 2 \wedge s \neq 1}\) układ ma jedno rozwiązanie...
Nie ogarniam macierzy, więc robię "na piechotę" ... może ktoś Ci to tutaj zrobi z macierzy i sprawdzi...
Przepraszam, ale na początku myslałam, że to normalne równanie niewymagające macierzy
Nie ogarniam macierzy, więc robię "na piechotę" ... może ktoś Ci to tutaj zrobi z macierzy i sprawdzi...
Przepraszam, ale na początku myslałam, że to normalne równanie niewymagające macierzy