Rząd macierzy.

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
kasssienkaxd
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 44
Rejestracja: 11 kwie 2013, o 16:51
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 4 razy

Rząd macierzy.

Post autor: kasssienkaxd »

Pokazac, ze jezali macierze \(\displaystyle{ C,D\in \mathbb{M_{N,N}(K)}}\) sa odwracalne oraz \(\displaystyle{ A,B\in \mathbb{M_{N,N}(K)}}\) sa takimi macierzami, ze \(\displaystyle{ CA=BD}\) to \(\displaystyle{ \mbox{rz}A=\mbox{rz}B}\)

legenda:
\(\displaystyle{ M_{N,N}}\) - macierz kwadratowa o \(\displaystyle{ n}\) wierszach i \(\displaystyle{ n}\) kolumnach.

Czy prawidłową odpowiedzią do tego zadania jest:

Jeżeli macierze \(\displaystyle{ C,D}\) są odwracalne to można je zapisać jako iloczyn macierzy elementarnych, a mnożenie macierzy przez macierze elementarne nie zmienia rzedu tej macierzy, więc\(\displaystyle{ \mbox{rz}A=\mbox{rz}B}\)
.

Dziękuje za pomoc
Ostatnio zmieniony 5 wrz 2013, o 15:19 przez yorgin, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Braki w LaTeX-u.
kammeleon18
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 306
Rejestracja: 10 maja 2008, o 11:38
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Toruń
Pomógł: 36 razy

Rząd macierzy.

Post autor: kammeleon18 »

Tak
ODPOWIEDZ