czy wektory \(\displaystyle{ v_{1}}\),\(\displaystyle{ v_{2}}\),\(\displaystyle{ v_{3}}\),\(\displaystyle{ v_{4}}\) rozpinają \(\displaystyle{ R^{4}}\)
\(\displaystyle{ v_{1}= \begin{bmatrix} 1\\0\\2\\-1\end{bmatrix}}\), \(\displaystyle{ v_{2}= \begin{bmatrix} 1\\-1\\0\\1\end{bmatrix}}\), \(\displaystyle{ v_{3}= \begin{bmatrix} 1\\0\\1\\-1\end{bmatrix}}\), \(\displaystyle{ v_{4}= \begin{bmatrix} -1\\1\\0\\-1\end{bmatrix}}\)
Dziękuje z góry za pomoc
Wektory rozpinające przestrzeń.
-
- Użytkownik
- Posty: 44
- Rejestracja: 11 kwie 2013, o 16:51
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 4 razy
- yorgin
- Użytkownik
- Posty: 12762
- Rejestracja: 14 paź 2006, o 12:09
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 17 razy
- Pomógł: 3440 razy
Wektory rozpinające przestrzeń.
Utwórz z wektorów macierz i sprawdź, czy jest osobliwa, czy też nieosobliwa. Pierwszy wariant gwarantuje generowanie \(\displaystyle{ \RR^4}\).