Jak wykazac, że nie istnieje podprzestrzeń o takiej wlasnosc

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
eire11
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2
Rejestracja: 3 wrz 2013, o 15:38
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wro

Jak wykazac, że nie istnieje podprzestrzeń o takiej wlasnosc

Post autor: eire11 »

Dajmy na to,że mamy jakąś przestrzeń \(\displaystyle{ ( R^{4} , h)}\) z dwuliniową formą symetryczną h zadaną w bazie standardowej przez daną(tzn. mamy ją daną) macierz. Jak udowodnić, że nie istnieje 3 wymiarowa podprzestrzeń \(\displaystyle{ V}\) taka, że \(\displaystyle{ \bigvee \alpha , \beta \in V; h( \alpha , \beta ) = 0}\)? Proszę o jakąś wskazówkę, z czego mogę skorzystać...
Ostatnio zmieniony 3 wrz 2013, o 16:02 przez , łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Całe wyrażenia matematyczne umieszczaj w tagach [latex] [/latex]. Kwantyfikator szczególny to \bigvee lub \exists - choś zgaduję, że jednak chodziło o ogólny.
Awatar użytkownika
Spektralny
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3976
Rejestracja: 17 cze 2011, o 21:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Praga, Katowice, Kraków
Podziękował: 9 razy
Pomógł: 929 razy

Jak wykazac, że nie istnieje podprzestrzeń o takiej wlasnosc

Post autor: Spektralny »

To nie jest prawda. Zawsze mamy \(\displaystyle{ 0\in V}\); weź zatem \(\displaystyle{ \alpha=\beta = 0}\). Czegoś ewidentnie brakuje w tym zadaniu.
ODPOWIEDZ