Metoda Lagrange'a

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
aqlec
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 136
Rejestracja: 10 paź 2012, o 20:26
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: kraków
Podziękował: 85 razy
Pomógł: 1 raz

Metoda Lagrange'a

Post autor: aqlec »

Metodą Lagrange'a sprowadzić formę kwadratowa do postaci kanonicznej \(\displaystyle{ g(x)=2(x_1)^2+4x_1x_2+4x_1x_3+2(x_2)^2+2(x_3)^2}\)

i mam tak:

\(\displaystyle{ g(x)=2(x_1)^2+4x_1x_2+4x_1x_3+2(x_2)^2+2(x_3)^2=2((x_1)^2+2x_1x_2+2x_1x_3+(x_2)^2+(x_3)^2)=\\
2((x_1+x_2+x_3)^2-2x_1x_2)=2(x_1+x_2+x_3)^2-4x_1x_2}\)


i teraz nie wiem co z tym dalej zrobic :(
robertm19
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1847
Rejestracja: 8 lip 2008, o 21:16
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Staszów/Warszawa
Podziękował: 7 razy
Pomógł: 378 razy

Metoda Lagrange'a

Post autor: robertm19 »

Powinno Ci tam zostać \(\displaystyle{ -4x_{2}x_{3}}\). W takim wypadku zastosuj podstawienie \(\displaystyle{ x_{1}=y_{1}-y_{2} \quad x_{2}=y_{1}+y_{2}\quad x_{3}=y_{3}}\).
aqlec
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 136
Rejestracja: 10 paź 2012, o 20:26
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: kraków
Podziękował: 85 razy
Pomógł: 1 raz

Metoda Lagrange'a

Post autor: aqlec »

no tak racja. A czy mogłbys mi to rozpisac bo i tak nie za bardzo wiem jak to zrobic?
robertm19
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1847
Rejestracja: 8 lip 2008, o 21:16
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Staszów/Warszawa
Podziękował: 7 razy
Pomógł: 378 razy

Metoda Lagrange'a

Post autor: robertm19 »

\(\displaystyle{ g(x)=2(x_1+x_2+x_3)^2-4x_2x_3=podstawiasz=2(2y_1+y_3)^2-4y_1^2+4y_2^2}\)
ODPOWIEDZ