Przestrzeń wektorowa funkcji zespolonych na przedziale

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
Awatar użytkownika
ares41
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6499
Rejestracja: 19 sie 2010, o 08:07
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 142 razy
Pomógł: 922 razy

Przestrzeń wektorowa funkcji zespolonych na przedziale

Post autor: ares41 »

Niech \(\displaystyle{ V}\) będzie przestrzenią wektorową funkcji zespolonych \(\displaystyle{ f:\left[0,2\pi\right] \rightarrow \CC}\). Wykazać, że zbiór \(\displaystyle{ \{f_k | \ f_k(x)=\exp(ikx), \ k\in \ZZ\}}\) tworzy w \(\displaystyle{ V}\) układ wektorów liniowo niezależnych, ale nie jest on bazą w sensie algebraicznym.
thom
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 61
Rejestracja: 31 sie 2013, o 00:27
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Pomógł: 25 razy

Przestrzeń wektorowa funkcji zespolonych na przedziale

Post autor: thom »

Dla dowolnie ustalonego zbioru skończonego \(\displaystyle{ \{\exp(\mathrm{i}k_jx)\colon j=0,1,\ldots,n-1\}}\), gdzie liczby całkowite \(\displaystyle{ k_0,k_1\ldots,k_{n-1}}\) są parami różne, oblicz wyznacznik Wrońskiego \(\displaystyle{ \mathrm{det}\left(\frac{d^i}{dx^i}\exp(\mathrm{i}k_jx)\right)_{0\leq i,j<n}}\) i skorzystaj z odpowiedniego twierdzenia: . Aby zaś pokazać, że podany zbiór nie jest bazą, wystarczy znaleźć funkcję z \(\displaystyle{ V}\), która (z oczywistych - jakich?) przyczyn nie może być skończoną kombinacją liniową funkcji typu \(\displaystyle{ \exp(ikx)}\).
Ostatnio zmieniony 2 wrz 2013, o 14:34 przez thom, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
yorgin
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 12762
Rejestracja: 14 paź 2006, o 12:09
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 17 razy
Pomógł: 3440 razy

Przestrzeń wektorowa funkcji zespolonych na przedziale

Post autor: yorgin »

Liniowa niezależność:    
Awatar użytkownika
ares41
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6499
Rejestracja: 19 sie 2010, o 08:07
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 142 razy
Pomógł: 922 razy

Przestrzeń wektorowa funkcji zespolonych na przedziale

Post autor: ares41 »

thom, tam chyba powinno być \(\displaystyle{ \mathrm{det}\left(\frac{d^i}{dx^i}\exp(\mathrm{i}k_jx)\right)_{0\leq i,j<n}}\) zamiast \(\displaystyle{ \mathrm{det}\left(\frac{d^i}{dx^i}\exp(e^{\mathrm{i}k_jx})\right)_{0\leq i,j<n}}\) ?

Dziękuję za te odpowiedzi. Mam jednak pytanie czy da się to zrobić nie korzystając z wyznacznika Wrońskiego ani z ortogonalności? Zadanie to pojawiło się w podr. przed wprowadzeniem tych pojęć i próbuję zrobić je stosując wyłącznie najbardziej podstawowe własności. Trochę mnie zaciekawiło o jaką metodę rozwiązania mogło chodzić autorowi. :)

Próbowałem to robić analogicznie do dowodu liniowej niezależności jednomianów ( wyzn. Vandermonde'a ), ale chyba coś tam pokręciłem. Jakby ktoś miał pomysł jak to najelementarniej wykazać to będę wdzięczny za naprowadzenie :)
thom
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 61
Rejestracja: 31 sie 2013, o 00:27
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Pomógł: 25 razy

Przestrzeń wektorowa funkcji zespolonych na przedziale

Post autor: thom »

ares41 pisze:tam chyba powinno być \(\displaystyle{ \mathrm{det}\left(\frac{d^i}{dx^i}\exp(\mathrm{i}k_jx)\right)_{0\leq i,j<n}}\) zamiast \(\displaystyle{ \mathrm{det}\left(\frac{d^i}{dx^i}\exp(e^{\mathrm{i}k_jx})\right)_{0\leq i,j<n}}\)?
Tak, oczywiście. Post już poprawiony :)

A wyliczenie wyznacznika Wrońskiego sprowadza się właśnie do wyznacznika Vandermonde'a.
Awatar użytkownika
yorgin
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 12762
Rejestracja: 14 paź 2006, o 12:09
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 17 razy
Pomógł: 3440 razy

Przestrzeń wektorowa funkcji zespolonych na przedziale

Post autor: yorgin »

ares41 pisze: Próbowałem to robić analogicznie do dowodu liniowej niezależności jednomianów ( wyzn. Vandermonde'a ), ale chyba coś tam pokręciłem. Jakby ktoś miał pomysł jak to najelementarniej wykazać to będę wdzięczny za naprowadzenie :)
Jeżeli masz dowód liniowej niezależności jednomianów, to wymyśliłem coś takiego - nadmieniam, że jest to tylko szkic, do tego tylko i wyłącznie pomysł, który przelewam z głowy.

Ze wzoru Eulera wystarczy wykazać liniową niezależność wektorów \(\displaystyle{ \{\cos x, \cos 2x,\ldots, \sin x,\sin 2x,\ldots\}}\)

Ze wzoru de Moivre'a i dwumianu Newtona można wywnioskować, że \(\displaystyle{ \cos nx =W_n(\cos x)}\). Podobnie \(\displaystyle{ \sin mx= W_m(\sin x)}\) dla nieparzystych \(\displaystyle{ m}\) oraz \(\displaystyle{ \sin mx=\cos x W_{m-1}(\sin x)}\)

Czyżby więc wystarczyło wykazać liniową niezależność \(\displaystyle{ \sin x}\) oraz \(\displaystyle{ \cos x}\)? Może coś jeszcze?

A może prościej, z definicji liniowej niezależności funkcji - zanegować definicję i dojść do sprzeczności.

To tylko pomysły, ale mogą okazać się pomocne :)

-- 2 września 2013, 15:34 --

Patrząc na wasze wyznacznikowe próby można pokazać więcej :)

Dla dowolnych parami różnych \(\displaystyle{ a_1,\ldots, a_n\in \CC}\) układ funkcji \(\displaystyle{ e^{a_1z},\ldots, e^{a_nz}}\) jest liniowo niezależny.
Dowód:    
Awatar użytkownika
ares41
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6499
Rejestracja: 19 sie 2010, o 08:07
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 142 razy
Pomógł: 922 razy

Przestrzeń wektorowa funkcji zespolonych na przedziale

Post autor: ares41 »

Nie pomyślałem o tym, żeby to równanie różniczkować tylko kombinowałem z zerami równania, a po drodze ciągle mi się coś sypało.
Dzięki za pomoc !
ODPOWIEDZ