Znaleźć macierz odwzorowania

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
Lukassz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 147
Rejestracja: 10 lut 2010, o 20:35
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Nowe
Podziękował: 17 razy

Znaleźć macierz odwzorowania

Post autor: Lukassz »

Witajcie, mam takie zadanie, nie wiem jak zacząć.
Szukałem już różnych definicji, ale nic z tego, nie rozumiem.

Treść:

Znajdź macierz tego odwzorowania w bazie \(\displaystyle{ \left( 1,1,-1\right),\left( 0,1,2\right),\left( 0,0,1\right)}\)
Macierz:
\(\displaystyle{ \left[\begin{array}{ccc}1&2&-1\\2&1&1\\1&5&-4\end{array}\right]}\)
Awatar użytkownika
Funktor
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 482
Rejestracja: 21 gru 2009, o 15:18
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 63 razy

Znaleźć macierz odwzorowania

Post autor: Funktor »

Odwzorowania zadanego tą macierzą?
Lukassz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 147
Rejestracja: 10 lut 2010, o 20:35
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Nowe
Podziękował: 17 razy

Znaleźć macierz odwzorowania

Post autor: Lukassz »

tak, zadane jest w bazach standardowych macierzą
Awatar użytkownika
zidan3
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 694
Rejestracja: 9 kwie 2011, o 10:05
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Lbn
Podziękował: 9 razy
Pomógł: 112 razy

Znaleźć macierz odwzorowania

Post autor: zidan3 »

Skorzystaj z tego:
\(\displaystyle{ M(\phi)_{\mathcal{A}}^{\mathcal{A}}=M(\mbox{id})_{st}^{\mathcal{A}} \cdot M(\phi)_{st}^{st} \cdot M(\mbox{id})_{\mathcal{A}}^{st}}\)
gdzie \(\displaystyle{ \mathcal{A}}\) jest bazą złożoną z wektorów \(\displaystyle{ (1,1,-1), (0,1,2), (0,0,1)}\), a \(\displaystyle{ st}\) jest bazą standardową \(\displaystyle{ \mathbb{R}^3}\).
Awatar użytkownika
Funktor
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 482
Rejestracja: 21 gru 2009, o 15:18
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 63 razy

Znaleźć macierz odwzorowania

Post autor: Funktor »

Lukassz pisze:tak, zadane jest w bazach standardowych macierzą

Tego mi brakowało Wzór który podał ci Zidan wynika łatwo z tego jak składa się przekształcenia.
Lukassz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 147
Rejestracja: 10 lut 2010, o 20:35
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Nowe
Podziękował: 17 razy

Znaleźć macierz odwzorowania

Post autor: Lukassz »

okej, tylko nie rozumiem oznaczeń we wzorze

edit: wybaczcie, nie spojrzałem dobrze, jest ok
ODPOWIEDZ