programowanie liniowe (najm. i najw. wartość funkcji)

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
vadim
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 24
Rejestracja: 29 sie 2013, o 17:58
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 2 razy

programowanie liniowe (najm. i najw. wartość funkcji)

Post autor: vadim »

Treść zadania brzmi: Metodą programowania liniowego znaleźć najmniejszą i największą wartość funkcji \(\displaystyle{ z=x-y}\) przy ograniczeniach:
\(\displaystyle{ y \le 1-x \\
y \le 1+x \\
x-3y \le 1}\)

Póki co wiem, że jest coś takie jak metoda graficzna. Narysowałem podane nierówności w układzie. Znam wierzchołki. \(\displaystyle{ (1,1),(1,0),(-2,-1).}\) Co dalej?
Ostatnio zmieniony 29 sie 2013, o 18:07 przez yorgin, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Całe wyrażenia matematyczne umieszczaj w tagach [latex] [/latex].
6weronika
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 98
Rejestracja: 8 sie 2012, o 15:15
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Kraków
Pomógł: 24 razy

programowanie liniowe (najm. i najw. wartość funkcji)

Post autor: 6weronika »

Spróbuj poszukać czegoś o metodzie symplex. Generalnie dużo pisania by było.-- 29 sie 2013, o 18:28 --Popatrz tutaj

Kod: Zaznacz cały

http://wms.mat.agh.edu.pl/~wojda/Prog_lin/Pl2/Pl2.html
vadim
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 24
Rejestracja: 29 sie 2013, o 17:58
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 2 razy

programowanie liniowe (najm. i najw. wartość funkcji)

Post autor: vadim »

Takich metod nie mieliśmy na zajęciach. Czy da się to rozwiązać podobnie, jak to: 307125.htm ?
6weronika
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 98
Rejestracja: 8 sie 2012, o 15:15
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Kraków
Pomógł: 24 razy

programowanie liniowe (najm. i najw. wartość funkcji)

Post autor: 6weronika »

Tam generalnie masz podane wszystkie wskazówki. Wrzuć wykres obszaru ograniczającego.
vadim
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 24
Rejestracja: 29 sie 2013, o 17:58
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 2 razy

programowanie liniowe (najm. i najw. wartość funkcji)

Post autor: vadim »

ODPOWIEDZ