Ile jest przekształceń afinicznych zadanych warunkami

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
saute
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8
Rejestracja: 23 lut 2013, o 22:25
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Krk
Podziękował: 4 razy

Ile jest przekształceń afinicznych zadanych warunkami

Post autor: saute »

W przestrzeni \(\displaystyle{ R^{3}}\) dane są proste \(\displaystyle{ L _{1}=(1,2,1)+lin{((1,1,1))}, L_{2}=(4,3,2)+lin{((2,3,1))}}\). Ile jest przekształceń afinicznych \(\displaystyle{ f: R^{3} \rightarrow R^{3}}\) spełniających warunek \(\displaystyle{ \forall p \in L_{1}}\) zachodzi \(\displaystyle{ f(p)=(-2,0,3)}\) oraz \(\displaystyle{ \forall p \in L_{2}}\) zachodzi \(\displaystyle{ f(p)=(1,5,2)}\).

Wszystkie punkty z \(\displaystyle{ L_{1}}\) są postaci: \(\displaystyle{ (1+t,2+t,1+t)}\), a z \(\displaystyle{ L_{2}}\): \(\displaystyle{ (4+2s,3+3s,2+s)}\), czyli
\(\displaystyle{ f(1+t,2+t,1+t)=(-2,0,3)}\), \(\displaystyle{ f(4+2s,3+3s,2+s)=(1,5,2)}\). Jednak teraz nie wiem z czego mam skorzystać, aby znaleźć liczbę tych przekształceń.
ODPOWIEDZ